مسلمانان نباید در هنگام گفت‌وگو ارزش‌ها را زیر پا بگذارند
کد خبر: 4171848
تاریخ انتشار : ۰۷ مهر ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸
حجت‌الاسلام پروایی:

مسلمانان نباید در هنگام گفت‌وگو ارزش‌ها را زیر پا بگذارند

عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه مسلمانان نباید در هنگام گفت‌وگو ارزش‌ها را زیر پا بگذارند، گفت: مسلمانان حتی در مواجهه با انسان‌های جاهل باید همواره از خود حلم و بردباری نشان دهند، چراکه خداوند متعال به بندگانش در این زمینه تاکیدات فراوان کرده است.

حجت الاسلام و المسلمین احمد پروایی

به گزارش ایکنا به نقل از ستاد خبری سی و هفتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، حجت‌الاسلام و المسلمین احمد پروایی ریک، نماینده مجلس خبرگان رهبری در وبینار سی و هفتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی به واکاوی مسئله جدال و مشاجره پرداخت و گفت:  جدل یا مجادله به معنی نزاع و تسلط بر دیگری است که دو جنبه مثبت و منفی دارد، جنبه مثبت آن اگر بر پایه گفت‌وگو، احقاق حق و ارشاد و راهنمایی باشد مورد تایید شرع مقدس اسلام است. جنبه منفی آن یعنی اگر بر پایه خودنمایی، تخریب دیگران و برای دفاع از باطل باشد، مورد نهی شرع مقدس است.

وی افزود: مسلمانان نباید در هنگام گفت‌وگو ارزش‌ها را زیر پا بگذارند و حتی در مواجهه با انسان های جاهل باید همواره حلم و بردباری از خود نشان دهند، چراکه خداوند متعال به بندگانش در این زمینه تاکیدات فراوان کرده است.

پروایی بیان کرد: در جنبه منفی جدال، اگر غرض از جدال، خصومت، تخریب و در نهایت شکست باشد به گفته امام صادق (ع) نباید با چنین شخصی مشاجره کرد، به این دلیل که ممکن است دل‌های برادران دینی سرشار از کدورت شود و بذر نفاق و دشمنی در دل‌هایشان کاشته شود.

نماینده مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: در قرآن کریم آمده است نقطه مقابل انسجام و وحدت، نزاع و کشمش است و بر مسلمانان تاکید می‌شود که با یکدیگر درگیر نشوند و وحدت کلمه را حفظ کنند. جدال، قدرت، عظمت و شوکت مسلمانان را از بین می‌برد. بنابراین وظیفه مسلمانان است که تنها در صورتی وارد جدال شوند که برای احقاق حق باشد و با رعایت شئونات اخلاقی صورت گیرد.

وی اذعان کرد: جدال احسن، جدالی است که طرفین برای کشف و یافتن حق، مجادله می‌کنند نه برای گیر انداختن در مخمصه ها؛ از علمای جوامع اسلامی انتظار می‌رود که اگر در مسئله ای اختلاف نظر دارند با رعایت اصول اخلاقی وارد جدال شوند، چراکه علما الگو و طلایه داران جوامع اسلامی هستند.

وی با بیان اینکه در جدال احسن، تحمیل عقیده وجود ندارد، گفت: مسلمانان باید بدانند اگر بحثی صورت می‌گیرد، نباید برای تحمیل عقیده باشد و ما باید عقیده خودمان را با یک روش منطقی، استدلال عقلی بیان کنیم.

پروایی بیان کرد: بر مسلمانان واجب است که به مقدسات و عقاید یکدیگر توهین نکنند، امروز امت اسلامی برای گفت‌وگو و رفع برخی از مشکلات احتمالی نیاز به برگزاری نشست صمیمی و برادرانه دارند.

حجت‌الاسلام و المسلمین سیدطه مرقاتی خویی، استاد دانشگاه تهران، در وبینار سی و هفتمین کنفرانس وحدت اسلامی، ضمن تبریک ایام هفته وحدت، اظهار کرد: یکی از ویژگی‌های کنفرانس وحدت امسال این است که دبیرکل محترم و معاونین‌شان در نشست‌های علمی، روی مسائل کاربردی مطرح در جوامع اسلامی، متمرکز شده‌اند و امیدوار هستیم که خروجی این نشست‌های علمی برای رفع مشکلات همه مسلمانان اعم از برادران اهل سنت و شیعه مفید باشد.

حجت الاسلام مرقاتی خویی

وی ادامه داد: یکی از محورهای این کنفرانس مقابله با تروریست است. در همین ادوار گذشته ما دو پدیده ترور و تروریسم را در کشورهای اسلامی داشتیم که از طریق کشورهای دیگر پشتیبانی شد و معضل بزرگی را برای جهان و کشورهای اسلامی به وجود آورد.با بررسی این موضوع و ظهور و بروز آن به این نتیجه می رسیم که این تفکرهای انحرافی و منتهی به خشونت بر دو استوانه فقر معیشتی و فقر فرهنگی بین جوامع اسلامی استوار بوده است؛ یعنی کسانی که این امور را طراحی کرده بودند، پیاده نظام خودشان را در  کشورهای اسلامی از بین کسانی انتخاب می کردند که یا نیاز مفرط مالی داشتند و یا به شدت در اثر ناآگاهی و بی اطلاعی از واقعیت علمی، در فقر فرهنگی به سر می بردند.

حجت‌الاسلام مرقاتی خوئی افزود: غیرمسلمان شیعه و سنی را با فجیع ترین روشها به قتل رساندند، نام اسلام را لکه دار کردند و مشکل جدی برای جهان به وجود آوردند. این دو پدیده برای ما مسلمانان از هر فرقه و مذهب این هشدار را دارد که ما باید به شدت در بالا بردن سواد  و فرهنگ جامعه اسلامی کوشا باشیم و سعی کنیم که از میزان فقر معیشتی مسلمانان بکاهیم.

وی تصریح کرد: این موضوع اختصاص به زمان ما ندارد، در واقعه کربلا هم عبیدالله از همین دو نقطه ضعف مسلمانان استفاده کرد و لشگر سی هزار نفری را در مقابل گروه اندک لشگر امام حسین (ع) قرار داد و امام و فرزندان و خاندان و اصحابش را به شهادت رساند.اینها در حقیقت ادامه راه خوارج بودند که در مقابل علی (ع) قد علم کردند و امام را در محراب عبادت به شهادت رساندند.

استاد دانشگاه تهران گفت:اگر امروز به فکر رفع فقر فرهنگی و ارتقای دانش نباشیم، قطعا گروه‌هایی چون القاعده و داعش در آینده هم تکرار خواهند شد. پیشنهاد من این است که ما هم در کشورهای اسلامی، سازمانی همانند یونسکو را به وجود بیاوریم و سعی کنیم برای بالابردن سطح دانش کودکان و نوجوانان جوامع اسلامی تلاش کنیم.

وی اظهار کرد: در این روزها ما خبر سوزندان قرآن و توهین به قرآن را از مهد فرهنگ تمدن یعنی سوئد می‌شنویم که توسط یک عراقی اتفاق می افتد، کسی که در لیست گروه مسلمانان است. این از نا آگاهی افراد است که تحت تأثیر کسانی قرار می‌گیرند که می خواهند جامعه اسلامی را به چالش بکشند؛ بنابراین ما باید در این کنفرانس و کنفرانس‌های آینده روی مشکل عموم مسلمانان، مترکز شویم و راهکارهای عملی برای کشورهای اسلامی و جوامع اسلامی ارائه کنیم.

انتهای پیام
captcha