500 رشته حوزوی تا پایان ۱۴۰۱ نهایی می‌شود
کد خبر: 4022543
تاریخ انتشار : ۳۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۹
آیت‌الله اعرافی:

500 رشته حوزوی تا پایان ۱۴۰۱ نهایی می‌شود

مدیر حوزه‌های علمیه گفت: تا پایان ۱۴۰۱ حدود ۵۰۰ رشته حوزوی سرفصل‌نویسی شده و نقشه اجرایی آن نهایی خواهد شد و گروه‌های علمی در پیشبرد و اجرای آن فعال تر عمل خواهند کرد.

علیرضا اعرافیبه گزارش ایکنا، به نقل از مرکز خبر حوزه، آیت‌الله علیرضا اعرافی، شامگاه 29 آذر در پانزدهمین مجمع سالیانه انجمن کلام اسلامی حوزه با موضوع «آسیب‌شناسی و راه‌کارهای توسعه دانش کلام» که در سالن خواجه نصیرالدین طوسی دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد، بر اهمیت توسعه و تعمیق حوزه علوم عقلی و کلام اسلامی تاکید و اظهار کرد: علم کلام برای بالندگی، رشد و استواری در پایه‌های نظام اسلامی به رشد، تقویت، توسعه و تقویت متدولوژی و منهج‌شناسی وابسته است.

مدیر حوزه‌های علمیه به علل و عوامل رشد و توسعه علوم فقهی اشاره و تصریح کرد: فقه در یک داد و ستد مستمر با اصول، رشد و پیشرفت پیدا کرده است و به نوعی می‌توان گفت که ژرفایی و عمق فقه در یک رفت و برگشت پیوسته و دائمی با اصول شکل گرفته است.

عضو شورای عالی حوزه افزود: دانشوران، نهادها و شخصیت‌های فعال در حوزه‌های دانشی غیر فقه و مشخصا کلام باید به پایه‌ریزی اصول کلام به معنای اصول فقه پرداخته و منهج‌شناسی استنباط کلامی در گزاره‌های توصیفی عقلی و گزاره‌های نقلی را پایه‌ریزی کنند.

آیت‌الله اعرافی قواعد مشترک و گزاره‌های اختصاصی به گزاره‌های تجویزی فقهی را مورد توجه قرار داد و افزود: اصول فقه به دو بخش اساسی قواعد استنباط از منابع دینی اعم از گزاره‌های توصیفی و تجویزی تقسیم می‌شود.

توجه به علم کلام در حوزه

عضو فقهای شورای نگهبان با تاکید بر این که اصول، گنج فاخری دارد که برای هر متفکر و پژوهشگر قلمروهای علوم اسلامی از جمله حوزه کلام مثمرثمر است، یادآوری کرد: بازسازی و بازخوانی اصول و فعال‌سازی برای به کارگیری در حوزه کلام و استنباطات کلامی امر مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: اگر می‌خواهیم کلام ما در ۵۰ سال دیگر از عظمت بالاتری برخوردار باشد، باید به حوزه متدولوژی، منهج و روش‌شناسی توجه روزافزونی داشته باشیم.

مدیر حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه غیر از کلام خاص باید به کلام‌های ویژه از جمله کلام مضاف در حوزه‌های خاص توجه بیشتری داشته باشیم، یادآور شد: کلام‌های متنوع و خاص ضرورتی است که باید بدان پرداخت و بخش زیادی از هجمه‌ها مربوط به نظامات حقوقی، سیاسی و .. است که علیرغم فروانی پژوهش‌ها، نیازمند نظام‌مندی و رشته‌سازی و ساماندهی ناظر به نیازها هستیم.

عضو شورای عالی حوزه بر اهمیت تقویت فقه الکلام و فقه العقیده ناظر به نیازهای دنیای جدید تاکید کرد و یادآور شد: فقه معاصر باید سطوحی همچون؛ بازسازی رشته‌ها ناظر به پرسش‌های نو، افزودن فصول و ابواب جدید با توجه به شرایط جدید و تألیف کتاب‌های جدید فقهی ناظر به حوزه‌های مختلف دانشی و توسعه علوم پیرامونی حوزه را مورد توجه بیشتر قرار دهد.

آیت‌الله اعرافی با تاکید بر این که باورها و التزامات قلبی، امور جوانحی اختیاری هستند که مشمول احکام خمسه می‌شوند، لذا نیازمند تقویت فقه العقیده هستیم، بیان کرد: نیاز است تا کلام بین الادیانی و بین‌المذاهبی را در سطوح مختلف مورد توجه قرار دهیم.

عضو فقهای شورای نگهبان افزود: باید از معتقدان به عالم قدس و مبادی غیبی در برابر الحادهای نوین صیانت نماییم؛ چراکه در صورت ورود به این حوزه، در جبهه بزرگ جهانی ایفای نقش کرده و صاحبان اندیشه الهی احساس هویت مشترکی خواهند کرد.

وی در بخش دیگر از سخنان خود با بیان این که ۱۰۰ تا ۳۰۰ طرح مهم، خیلی مهم و راهبردی در حوزه‌های علمیه ترسیم شده است، تصریح کرد: گنجینه‌ای فاخر از طراحی ها اعم از ۲۰ سند راهبردی، برنامه توسعه حوزه‌های استانی تنها بخشی از این موارد است.

آیت‌الله اعرافی با تأکید بر این که خادمان شما شبانه روز وقت خود را صرف کرده‌اند تا جبهه وسیع طرح‌ها را برای پاسخ به نیازهای روز عملیاتی نمایند، بیان کرد: ما کار حوزه را مهمتر و ارزشمندتر از هر چیزی می‌دانیم؛ به گونه ای که قربانی شدن خودمان برای حوزه را ارزشی والا می‌پنداریم.

وی با تاکید بر این که تاکنون بیش از ۱۰۰ رشته سرفصل‌نویسی شده است، اظهار کرد: تا پایان ۱۴۰۱ حدود ۵۰۰ رشته حوزوی سرفصل نویسی‌شده و نقشه اجرایی آن نهایی خواهد شد و گروه‌های علمی در پیشبرد و اجرای آن فعال تر عمل خواهند نمود.

۵۰۰ رشته حوزوی تا پایان ۱۴۰۱ نهایی می‌‌شود

مدیر حوزه‌های علمیه با بیان این که در برنامه پنج ساله حوزه‌های استانی، توسعه رشته‌ها و گرایش‌ها ناظر به نیاز مناطق ترسیم شده است، اظهار کرد: درختواره مهارت‌ها و آموزش‌های کاربردی حوزه، از جمله اقداماتی است که برخی از محورهای آن با حوزه کلام در ارتباط است.

عضو شورای عالی حوزه با بیان این مطلب که سطوح عالی متن خوانی به عنوان دروس تحقیق را نیز می‌توان به حوزه کلام توسعه داد، اظهار کرد: متون بدیل، سطح ۵ و دوره ویژه برای ممتازین سطوح چهار برای صاحب نظری و حرکت به سمت اجتهاد، اصلاح محدوده‌ها، نظام جامع اندیشه اسلامی، برنامه پنج ساله حوزه‌های استانی، گروه‌های فلسفه و کلام و علوم عقلی، توسعه انجمن‌ها از جمله انجمن کلام در شهرها و استان ها، طرح‌های مورد نیاز نظام که بُعد کلامی دارد، طرح گفتمان علمی انقلاب اسلامی، امتیازات اساتید، از مواردی است که می توان از ظرفیت اندیشمندان حوزه علوم عقلی و کلام اسلامی برای اتقان مباحث استفاده حداکثری کرد.

عضو فقهای شورای نگهبان یادآور شد: ارتباط کلام با حوزه تبلیغ و شبکه‌های متنوع آن، اتصال خروجی‌های فکری و کلامی حوزه و امتداد آن به صحنه تبلیغ، راهبرد بزرگی است که نیازمند طرح و برنامه است.

آیت‌الله اعرافی بانک ایده‌ها را از دیگر رویکردهای مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه دانست و گفت: آنچه می‌فرمایند بر اصول متعارف طرح و ایده جدید باشد ارزش‌گزاری شده و قطعا بر روی آن کارشناسی‌های جامعی صورت خواهد گرفت.

انتهای پیام
captcha