مجید رحمانی، دبیر جامعه قرآنی عصر شهرستان فلارد در گفتوگو با ایکنا از چهارمحالوبختیاری با اشاره به راهاندازی شبکه قرآنی مجازی «قاف» که اختصار عنوان «قرآن، آرامشِ فلارد» است، اظهار کرد: در این راستا بسیاری از جوانان مشتاق و مستعد برای همکاری پای کار آمدند و در زمینه کارهای گرافیکی و رسانهای کارهای خوبی را شکل دادند که بازخورد خوبی داشته است.
وی با ذکر اینکه گفتوگوهای متعدد با کنشگران، پیشکسوتان، معلمان و فعالان قرآنی شهرستان توسط این جوانان انجام و منتشر شده است، ادامه داد: همچنین گزارشهای زیبایی از جلسات خانگی قرآن کریم ضبط و در کانال اطلاعرسانی شبکه قرآنی قاف منتشر شده است؛ در این راستا دوربین و تجهیزات و سیستم صوتی مورد نیاز برای تولید محتوا تهیه شده است که هنوز بخشی از هزینه را نتوانستیم تأمین کنیم. همچنین شناسایی، آموزش و توانمندسازی جوانان علاقهمند از دیگر اقدامات برای تقویت شبکه قرآنی مجازی قاف بوده است.
بیشتر بخوانید:
رحمانی به خلأ برنامههای قرآنی با وجود استعدادها و ظرفیتهای موجود در شهرستان اشاره و تصریح کرد: در کنار این فعالیتهای عمدتاً مجازی و رسانهای تصمیم گرفتیم یک کار قرآنی میدانی و مردمی با پای کار آوردن ظرفیت فعالان جلسات خانگی قرآن کریم در روستاهای شهرستان فلارد شکل دهیم که نهایتاً به برنامه «رواق» با الگوی برنامه تلویزیونی «محفل» رسیدیم که با محوریت مساجد در روستاها برگزار میشود.
این معلم قرآن با تأکید بر چرایی حضور در روستاها برای برگزاری برنامه رواق، توضیح داد: تجربه برپایی جلسات خانگی قرآن در جایجای شهرستان نشان داده که استعدادهای قرآنی زیادی در روستاها وجود دارد که باید شناسایی شوند، بنابراین یک نمونه کوچک از برنامه محفل را با تکیه بر بضاعت و امکانات موجود و نیروهای پای کار شهرستان طراحی کردیم که مشتمل بر برنامههای متنوع فرهنگی و قرآنی اعم از معارف نهجالبلاغه، نکات تدبر، تلاوت قرآن، مداحی، مسابقه و ... طراحی کردیم که بنا داریم در روستاها به اجرا بگذاریم.
رحمانی ادامه داد: برنامه اول همراه با استقبال خوب و پرشور اهالی روستای دشتپاگرد همزمان با ایام فاطمیه برگزار شد و دومین محفل رواق نیز امروز، 21 آذرماه بعد از اقامه نماز مغرب و عشا در مسجد حضرت صاحبالزمان(عج) روستای سندگان برگزار میشود که علاقهمندان میتوانند پخش زنده این برنامه را از کانال اطلاعرسانی «خورشید فلارد» در پیامرسان روبیکا به نشانی @khorshidfelard1 دنبال کنند.
این قاری ممتاز چهارمحالوبختیاری اهداف برپایی برنامه رواق را ایجاد فضای قرآنی در روستاها برشمرد و افزود: در برنامه رواق تلاش داریم همه اقشار مردم از خردسالان تا سالخوردگان را مخاطب قرار دهیم و پای برنامه نگه داریم و دقایقی معنوی و خوب با محوریت قرآن کریم برای اهالی رقم زده شود.
رحمانی تأکید کرد: این برنامه بهصورت صد در صد مردمی بدون کمک گرفتن از هیچ نهادی با تکیه بر همراهی و کمک مردم و نیز به پشتوانه نوجوانان و جوانان پای کار به پیش آمده و ادامه خواهد یافت.
فعال قرآنی شهرستان فلارد ترویج فرهنگ قرآنی و شناسایی ظرفیتها و استعدادهای قرآنی در سطح شهرستان را از اهداف اصلی برگزاری برنامه رواق دانست و گفت: مراحل نهایی راهاندازی وبسایت رواق در حال انجام است که جوانان مناطق دور و نزدیک در شهرها و روستاها در این سامانه ثبتنام و کارت «خادم رواق» را دریافت خواهند کرد تا بتوانند این برنامه را در محل سکونت خود اجرا کنند، چراکه معتقدیم این دست برنامهها باید در همه مناطق ادامه داشته باشند و به یک یا دو بار برگزاری اکتفا نشود. خادمان رواق درواقع دارای هویتی میشوند و میتوانند خودشان نسبت به برگزاری محافل رواق و نیز برگزاری جلسات خانگی قرآن اقدام کنند.
دبیر جامعه قرآنی عصر شهرستان فلارد در پاسخ به این پرسش که چرا مساجد را برای برگزاری برنامه رواق انتخاب کردید؟ تصریح کرد: مساجد پایگاههای معنوی جامعه اسلامی بوده و نباید خالی بمانند و به تعبیر مقام معظم رهبری مساجد باید به پایگاههای قرآنی محلات تبدیل شوند، اما متأسفانه مهجور ماندند و کارکرد و جایگاه این اماکن مقدس بهویژه از زمان شیوع کرونا تضعیف شده است. بنابراین به این فکر کردیم که برنامه رواق را در فضای روحانی و معنوی مساجد برگزار کنیم که فضای اقامه نماز جماعت نیز مهیاست.
رحمانی در خصوص محتوای برنامههای قرآنی رواق با تأکید بر اینکه تمامی اعضای گروه از نیروهای بومی شهرستان هستند، افزود: سعی کردیم انتخاب مجریان بخشهای مختلف شامل نهجالبلاغهخوانی، مداحی، تدبر، تلاوت قرآن و مجری اعلامکننده برنامهها از ردههای سنی مختلف باشند که هم بزرگترهای مجلس و هم خردسالان و نوجوانان و جوانان مخاطب این برنامه شوند. بر طبق شناخت کاملی که از توانمندیهای هر یک از اعضای گروه داریم محتوای برنامه رواق طی جلسات هماهنگی مشخص میشود و هر یک از ما میدانیم که چه مطالبی را در طول برنامه باید بگوییم یا اجرا کنیم.
قاری ممتاز چهارمحالوبختیاری بیان کرد: جلسات خانگی قرآن کریم در روستاها درواقع بازوان کمکی برنامه رواق در هر روستا هستند با این توضیح که فعالان این جلسات، رابطان ما با اهالی هستند که اطلاعرسانی و تبلیغات و دعوت از اهالی برای حضور در برنامه رواق را انجام میدهند، همچنین هماهنگی با هیئت امنای مسجد، پذیرایی و سایر امور اجرایی را این رابطان انجام میدهند و شرایط را برای حضور گروه در روز مقرر فراهم میکنند. کارگروههای نصب، رسانه، صوت و... از چند ساعت قبل در مسجد روستا حضور مییابند و چینش و آمادهسازی صحنه و سیستم صوت و... را انجام میدهند.
رحمانی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر عوامل موفقیت در پای کار آوردن ظرفیت نوجوانان و جوانان که بهخوبی با برنامههای «قرآن، آرامش فلارد» همراهی میکنند، بیان کرد: کلیدواژه هر حرکت عمومی و مردمی که مقام معظم رهبری همواره بر آن تأکید دارند، جوانان و نوجوانان هستند و بهترین راهکار برای پای کار آوردن این قشر، ارتباط گرفتن با آنها و هویتبخشی به آنهاست. منِ جوان راحتتر میتوانم با قشر جوان ارتباط بگیرم و در این راستا همواره تلاش کردم که خودم را در جایگاه بالاتر از آنها ندانم و قرار ندهم، بلکه همواره با آنها همراهم و به آنها مسئولیت میدهم تا هویت پیدا کنند و نامی از آنها در میدان بیاید، اگر استعدادهای این قشر را به خودشان ثابت کنیم، یقین بدانید که همراهی میکنند و پای کار هستند.
وی ادامه داد: حداقل ۴۰ نفر در پا گرفتن و اجرای برنامه رواق نقش دارند و شکل دادن یک برنامه بزرگ هفتگی در روستاهای مختلف از نصب و آمادهسازی صحنه و صوت، تصویر، نور تا جابجایی وسایل و تبلیغات و... همکاری دارند و این حرکت بزرگ انجام نخواهد شد مگر با همت نوجوانان و جوانان پای کار و جهادی که در جلسات متعدد و مکرر در گعدههای کوچک و بزرگ با این جوانان مینشینیم، با هم حرف میزنیم، ارتباط میگیریم و دوستی و رفاقت شکل میگیرد. این جوانان باور دارند که برنامه رواق متعلق به خودشان و بخشی از هویت و مسئولیت آنهاست پس برای هر چه بهتر شدن آن تلاش میکنند و پای کارند.
رحمانی در خصوص بازخورد مردم روستای دشتپاگرد فلارد که میزبان نخستین برنامه رواق بودند، گفت: بنده در طی سالهای متمادی برنامههای متعدد قرآنی داشتم، اما معتقدم این شب قرآنی به یادماندنی در روستای دشتپاگرد اولین برنامهای بود که با استقبال خوب مخاطبان همراه شد و مهمتر اینکه مخاطب در طول برنامه خسته نشد بلکه ساعات خوش معنوی را پشت سر گذاشت. پیشبینی آیتمهای مختلف و متنوع با پنج اجراکننده از عوامل پویایی و نشاط این برنامه است یعنی از هر مبحث مطالبی بیان میشود و بخش مسابقه نیز بر جذابیت برنامه میافزاید.
این چهره جوان قرآنی در شهرستان فلارد افزود: مردم باصفای روستای دشتپاگرد با عشق و علاقه تا پایان برنامه ما را همراهی کردند و مجدداً درخواست اجرای برنامه رواق را در این روستا دارند و این را از فضل الهی و لطف قرآن میدانم.
رحمانی با تأکید بر اینکه حضور در همه روستاهای شهرستان فلارد را در چشمانداز برنامه رواق پیشبینی کردیم، اظهار کرد: همچنین هدفگذاری ما این است که خادمان رواق در هر روستا با سازوکاری که بیان کردم ثبتنام و معرفی شوند تا آموزشها، محتوا و راهنماییهای لازم از طریق سامانه در اختیارشان قرار گیرد و خودشان بانی محافل هفتگی رواق در روستای خودشان شوند. استمرار این جلسات و البته تقویت جلسات خانگی قرآن که هدفگذاری اصلی فعالان جامعه قرآنی عصر است برای ما بسیار مهم بوده و موضوعیت دارد.
وی با تأکید بر اینکه نه فقط فلارد بلکه دیگر شهرستانهای چهارمحالوبختیاری ظرفیت برگزاری برنامههای قرآنی با محوریت مساجد را دارند، بیان کرد: کمی که جلوتر برویم، شیوهها و روند اجرای کار، بازخوردها، نقاط قوت، معایب و کاستیها، موانع و سایر موارد را احصا و تجربهنگاری خواهیم کرد و سپس این طرح را بهصورت مکتوب در اختیار دیگر فعالان قرآنی قرار میدهیم تا این برنامه در سراسر استان اجرایی شود.
رحمانی در پایان گفت: یقین بدانید اگر مردم پای کار بیایند کاستیها و ضعفهای نهادهای دولتی را میتوانند پوشش دهند و اگر مردم خاصه جوانان هر جا که کاری زمین ماند به میدان بیایند، موفقیتهای بزرگ حاصل خواهد شد، همانطور که در دهه محرم یا لیالی قدر میبینیم که مردم پابرجا بوده و پای کارند و شعائر دینی را در طول قرنها زنده نگه داشتند. امیدواریم همه مناسک و شعائر دینی به دست خود مردم سپرده شود و اتفاق ویژه در حرکت عمومی را شاهد باشیم.