کد خبر: 4154186
تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۴۰۲ - ۰۶:۳۹
قرآنی‌شدن مساجد؛ موانع و راهکارها / ۳

قرآنی‌شدن مساجد در پرتو همدلی محقق می‌شود

رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد چهارمحال‌وبختیاری با تأکید بر اینکه کلان‌پروژه قرآنی‌شدن مساجد نیازمند همکاری و همراهی همگانی مردم و متولیان مسجد است، گفت: زمینه فعالیت‌های قرآنی در مسجد به‌عنوان مرکز عبادی و نیز پایگاه سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی فراهم است لذا برای فعالیت‌های قرآنی در کنار اهالی مسجد، نهادهای قرآنی نیز وظیفه دارند. 

حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا ملک‌محمدی، رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد چهارمحال و بختیاریسال گذشته، معاون تبلیغ مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور در سفر به چهارمحال‌وبختیاری از اجرای طرحی موسوم به «مسجد تراز اسلام و انقلاب اسلامی» از سال ۱۴۰۰ در مساجد فعال سراسر کشور خبر داد که طرحی کارشناسی شده بر مبنای قرآن و حدیث بوده و طراحی آن توسط کارشناسان دو سال زمان برده بود.

نسخه بومی شده طرح «مسجد تراز اسلامی» در چهارمحال‌وبختیاری نیز در جلسه شورای سیاست‌گذاری امور مساجد چهارمحال‌وبختیاری که با حضور اعضای این ستاد به‌صورت حضوری و ارتباط مجازی با شهرستان‌ها در اسفندماه ۱۴۰۰ برگزار شد، به تصویب رسید و عملیات اجرای آن رسماً کلید خورد.

به نظر می‌رسد به‌جز در چند مسجد اندک که حتی بدون اجرای این دست طرح‌ها نیز به همت امام جماعت و اهالی محله و دیگر ارکان مسجد همواره فعال و اثرگذار بوده‌اند، طرح مسجد تراز اسلامی چه در مرحله اجرا و چه در حیطه اهداف و اثرات اتفاق محسوس و ملموسی را رقم نزده است. این در حالیست که مطالبه مقام معظم رهبری ناظر بر تبدیل مساجد به پایگاه‌های قرآنی می‌تواند در پرتو اجرای طرح‌های مسجدمحور بهتر و راحت‌تر عملیاتی شود. 

حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا ملک‌محمدی، رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایکنا از استان با اشاره به وضعیت اجرای طرح مسجد تراز اسلامی در استان، بیان کرد: این طرح به‌صورت استانی در تمامی شهرستان‌ها و در یک دوره پنج‌ساله تا سال ۱۴۰۵ باید اجرا شود که ائمه‌ جماعات در محوریت عملیات قرار دارند و هیئت امنا و دیگر گروه‌های مستقر در مساجد نیز درگیر این طرح هستند که استفاده از ظرفیت تمامی نهادهای متولی امر مسجد، جذب مردم و ارتقای دینی جامعه، توسعه جایگاه مسجد به‌عنوان پایگاه اصلی دینی و مذهبی و تبدیل مسجد به پایگاه محوری تصمیم‌گیری‌های فرهنگی و اجتماعی در محلات از اهم اهداف طرح است.

ساز و کار طرح مسجد تراز اسلامی 

وی ادامه داد: طرح مسجد تراز اسلامی در بالغ بر ۲۰۰ مسجد استان که ائمه‌ جماعت دارند و فعال هستند در حال اجراست و دستورالعمل آن به ائمه جمعه و جماعات و هیئت امنای این مساجد فعال ابلاغ شده است که در حال اجراست. درواقع، طرح مسجد تراز اسلامی یک طرح جامع با بندهای پیشنهادی پرشمار است و راه‌حل‌ها و راهکارهایی را به فعالان و متولیان مسجد ارائه می‌دهد که در صورت توجه و اجرایی شدن می‌توان کارکردها و جایگاه این مکان مقدس دینی را در جامعه ارتقا بخشید.

دبیر شورای سیاستگذاری امور مساجد چهارمحال‌وبختیاری درگیر بودن فهرست پرشماری از نهادها را از مدیریت حوزه علمیه برادران و خواهران گرفته تا اداره تبلیغات اسلامی، اوقاف، سپاه، آموزش و پرورش، کانون‌های مساجد، ستاد اقامه نماز، جبهه فرهنگی کمیته امداد، مرکز بهداشت، صدا و سیما و چند مجموعه دیگر مورد تأکید قرار داد و افزود: این طرح تمامی جوانب و ملاحظات را دیده و لذا نهادهای زیادی در اجرایی شدن آن دخیل هستند که بر طبق مصوبه شورای سیاستگذاری مساجد استان ملزم به همکاری هستند. 

ملک‌محمدی بیان کرد: در این راستا، در حال شناسایی و ارزیابی مساجد فعال در اجرای طرح مسجد تراز اسلامی در سراسر استان هستیم که این مساجد در دهه مسجد و ترویج معارف نماز که از ۲۱ تا ۳۰ مرداد گرامی داشته می‌شود، معرفی و تجلیل خواهند شد. 

رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان در خصوص ظرفیت مساجد در آموزش و ترویج فعالیت‌های قرآنی و اجرایی شدن منویات رهبری مبنی بر ایجاد پایگاه‌های قرآنی در مساجد، توضیح داد: شکی نیست که مسجد، کلیدی‌ترین و بهترین بستر برای فعالیت‌های قرآنی به‌شمار می‌رود زیرا زمینه تشکیل پایگاه‌های قرآنی در مساجد وجود دارد و مبحث ترویج و تبلیغ قرآن برای ارکان مسجد از قبیل امام جماعت، هیئت امنا، نمازگزاران مؤمن و معتقد، کانون‌ها و پایگاه‌های فرهنگی و اجتماعی و مجموعه‌های مرتبط به مسجد موضوعیت و اولویت دارد.

ملک‌محمدی تصریح کرد: گام اول قرآنی شدن مساجد، انس و آشنایی و ارتباط عمیق قلبی با قرآن است که اهل مسجد باید به این صفت مهم آراسته باشند. اهل مسجد در پرتو معارف و معالم ناب قرآن کریم باید بتوانند در وهله اول خودشان مروج و مبلغ قرآن باشند و سپس بستر را برای آموزش و ترویج و برپایی رویدادها و محافل قرآنی فراهم و آحاد جامعه را جذب کنند. 

وی با تأکید بر اینکه کلان‌پروژه قرآنی شدن مساجد نیازمند همکاری و همراهی همگانی مردم و متولیان مسجد است، اضافه کرد: زمینه فعالیت‌های قرآنی در مسجد به‌عنوان مرکز عبادی و نیز پایگاه سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی فراهم است و لذا مسجد را باید بهترین حوزه برای فعالیت‌های قرآنی بدانیم و در کنار اهالی مسجد، نهادهای قرآنی نیز وظیفه دارند. 

ملک‌محمدی در پایان گفت: از آنجا که مسائل و موضوعات ناظر بر مسجد متعدد هستند، یک تقسیم کار صورت گرفته و مباحث مربوط به فعالیت‌های قرآنی در مساجد به اداره امور قرآنی اداره‌کل تبلیغات اسلامی استان سپرده شده است که کارگروهی در این زمینه دارد.

خدیجه نادری

انتهای پیام
captcha