کد خبر: 4045015
تاریخ انتشار : ۰۶ فروردين ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۸

وظایف مسئولان نظام در تحقق‌ شعار سال

نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی گفت: مسئولیت مهم مجلس و دولت در تحقق‌بخشی به شعار سال این است که با هم‌افزایی نقاط خلأ را در چگونگی نقش‌آفرینی شرکت‌های دانش‌بنیان رصد و ارزیابی کنند و قوانین مورد نیاز را برای حمایت از این شرکت‌ها هر چه زودتر رونمایی و عملیاتی کنند.

احمد راستیه،  نماینده مجلس

به گزارش ایکنا از چهارمحال‌وبختیاری، احمد راستینه، نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی شامگاه گذشته، پنجم فروردین‌ماه در نشست مجازی «تبیین شعار سال ۱۴۰۱» با اشاره به جایگاه جهاد خودکفایی در منظومه فکری مقام معظم رهبری، اظهار کرد: ایشان همواره تأکید داشته‌اند که مبحث تولید در جهاد خودکفایی در خصوص کالاهای اساسی و محصولات استراتژیک در دستور کار قرار گیرد.

وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب علاوه بر تولید همواره بر مقوله علم نیز تأکید داشته و با حمایت از دانشمندان و اقدامات حوزه فناوری تلاش کرده‌اند جامعه را به سمت گفتمان مشترک سوق دهند و با تبیین دقیق نقش‌آفرینی دانشمندان در رشد و توسعه کشور، جریان بزرگی را در جهت علمی‌سازی فعالیت‌های اقتصادی، امنیتی و اجتماعی به راه اندازند؛ ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان، واحدهای فناور و حرکت به‌سوی نسل سوم دانشگاهی در سال‌های اخیر با پرچمداری مقام معظم رهبری رقم خورده است.

راستینه با بیان اینکه طی سال گذشته بیش از شش هزار و 500 شرکت دانش‌بنیان در کشور شکل گرفت، گفت: بسیاری از دانشگاه‌ها در حال تبدیل شدن به مراکز دانشگاهی نسل سومی یعنی نقش‌آفرینی در حوزه صنعت، کشاورزی و نظام مسائل جامعه هستند. مقام معظم رهبری گام‌های مؤثری را در گفتمان‌سازی در راستای تقویت اعتماد به نفس ملی برداشته و بارها اعلام کرده‌اند که برای دفاع از نخبگان جامعه و حرکت علمی کشور تا پای جان ذره‌ای کوتاه نخواهند آمد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با طرح این پرسش که اقتصاد را چگونه اداره کنیم با اشاره به اینکه دو نگاه غالب در اداره اقتصاد کشور وجود دارد، بیان کرد: یک نگاه قائل به تبعیت بی‌چون و چرا از اندیشه نظام حاکم اقتصادی دنیا برای توسعه است و لذا صاحبان این دیدگاه تحول و تحقیق برای پیشرفت را اساساً ضروری نمی‌دانند. این قبیل مسئولان و دولتمردان با تحقیر ظرفیت و توانمندی‌های درونی، جایگاهی برای حضور کشور در عرصه تحول دنیا تصور و تعریف نکرده‌اند که این دیدگاه در برهه‌هایی از زمان سبب شد که در برخی کالاهای اساسی به خودکفایی نرسیم.

راستینه ادامه داد: نگاه دیگر در حوزه اقتصاد، که دیدگاه امامین انقلاب بوده آن است که بر داشته‌های درونی تکیه کنیم و محدودیت‌های جریان حاکم بر اقتصاد جهانی را بشکنیم. در این راستا مرزهای علم و دانش باید توسط نخبگان داخلی طی شود و فناوری‌های نوین و ایده‌های خلاقانه در جهت تأمین نیازهای کشور تقویت شود. رهبر معظم انقلاب معتقدند که ما می‌توانیم اقتصاد را از انحصار در آورده و با تکیه بر ظرفیت جوانان‌، فرصت‌ها و نگاه‌های جدیدی را برای تأمین نیازهای کشور خلق کنیم.

وی با اشاره به نامگذاری سال جدید با عنوان تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین، بیان کرد: با این هدفگذاری دقیق رهبر معظم انقلاب می‌توانیم با تکیه بر نیروی جوانان تحولی جدی را در حوزه اقتصاد و تأمین نیازهای اساسی کشور ایجاد کنیم.

تولید علم؛ رکن اساسی تعالی جامعه

این نماینده مجلس با تصریح اینکه امنیت پایدار، تولید ثروت و تولید علم سه رکن اساسی تعالی جامعه است، گفت: در طول سالیان متمادی مقام معظم رهبری در میان سه مقوله یاد شده تولید علم را به‌عنوان مسئله‌محوری مورد توجه و تأکید قرار داده‌اند. ایشان علم نخبگانی و عبور از مرزهای علم و دانش و رقابت تنگاتنگ با ممالک توسعه یافته را مد نظر قرار داده‌اند.

راستینه ادامه داد: وقتی امنیت پایدار به رشد و ارتقای دانش و فناوری‌های نوین گره خورد، به فناوری‌های نوین و خلاقانه‌ای در حوزه امنیت دست یافتیم که متناسب با ظرفیت کشور، بوم جغرافیایی و منطقه راهبردی ما ارتش قدرتمند آمریکا را در منطقه زمین‌گیر کرده است، چراکه موفق شدیم از ایده‌های خلاقانه در تقابل با فشارهای دشمن استفاده کنیم؛ اندیشه نخبگانی جوانان در نیروهای مسلح یک گام بلند برای ارتقای علم و فناوری در این نیروهاست.

وی تصریح کرد: در همین راستا توانستیم موشک‌های نقطه‌زن را بسازیم و نیروهای مسلح مجهز به پیشرفته‌ترین امکانات نظامی شده‌اند؛ حال آنکه هیچ کشوری این تجهیزات را در اختیار ما قرار نمی‌داد. ساخت زیردریایی، اژدر، ناوشکن، تولید انبوه موشک‌های نقطه‌زن، دستیابی به فناوری نوین راداری در سطوح مختلف، دستیابی به امنیت پایدار در آسمان، تجهیز به سیستم‌های راداری و مخابراتی پیشرفته مصادیقی از اتکای جوانان مستعد و خلاق این سرزمین بر دانش بومی بوده است؛ فناوری هسته‌ای یکی دیگر از مصادیق شکوفایی دانش بومی و خلاقیت جوانان است که با نگاه دانش‌بنیان بر حرکت هسته‌ای کشور شکل گرفته است.

راستینه در خصوص پیوند تولید ثروت و تولید علم، بیان کرد: رهبر معظم انقلاب در شعار امسال به‌صورت هوشمندانه‌ای تولید را به علم و اشتغال پیوند می‌زنند و ایشان تولید نافع را مبتنی بر علم و دانش می‌دانند که خروجی آن اشتغال است یعنی تولیدی که مبتنی بر علم و دانش و خلاقیت و ایده‌های نوآورانه نباشد طبیعتاً نمی‌تواند به اشتغال پایدار منتهی شود.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس بیان کرد: در سه مقوله یاد شده یعنی امنیت پایدار، تولید علم و تولید ثروت، شکستن مرزهای علم و فناوری در انحصار غرب رکن اصلی و اساسی پیشرفت کشور است. در طی سال‌های گذشته کشور از آشفتگی اقتصادی رنج برده است و رهبری با این نامگذاری بر این نکته تأکید دارند که این آشفتگی اقتصادی سر و سامان گیرد.

راستینه ادامه داد: ایشان با ایجاد پیوند میان تولید، علم و اشتغال، هم قصد داشته‌اند که جریان مطالبه‌گری برای علم و مقوله دانش‌بنیان را در میان توده‌های اجتماعی ایجاد کنند و هم جامعه و مجموعه حاکمیت را به سمت اشتغال پایدار مبتنی بر علم و فناوری سوق دهند.

نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی در خصوص مزیت‌های علم و فناوری دانش‌بنیان، تصریح کرد: امروز بسیاری از واحدهای تولیدی که به دلیل تحریم‌ها و فشارها با ظرفیت پایین در حال تولید هستند می‌توانند نیازهای خود را از طریق شرکت‌های دانش‌بنیان برآورده کنند؛ همچنین بسیاری از واحدهای تولیدی که به دلیل تحریم از تولید بازمانده و تعطیل هستند و ناچاریم نیازهای خود را از طریق خارج تامین کنیم، با کمک شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان می‌توانند نیازهای خود را تأمین و چرخ‌های تولید را دوباره به حرکت درآوردند.

راستینه حمایت از حرکت دانشگاه‌ها به سمت دانشگاه‌های نسل سومی را مهم ارزیابی کرد و توضیح داد: این دانشگاه‌ها خواهند توانست شرکت‌های دانش‌بنیان را پشتیبانی و بسیاری از نیازهای کشور به مواد اولیه و ملزومات تولید را برآورده کنند و واحدهای تولیدی از رکود و تعطیلی نجات پیدا خواهند کرد. اگر تولید و کمیت و کیفیت آن به نگاه دقیق شرکت‌های دانش‌بنیان سپرده شود، یقیناً شاهد ارتقای بهره‌وری خواهیم بود، توان واحدهای تولیدی در عرصه رقابت اقتصاد بین‌المللی ارتقا می‌یابد و بازارهای دنیا را به دست بیاورند.

تبیین قانون جهش دانش‌بنیان مصوب مجلس در سال ۱۴۰۰

وی در خصوص تکلیف مسئولان نظام اسلامی در قبال تحقق‌بخشی به شعار سال، بیان کرد: در وهله نخست، مجلس شورای اسلامی وظیفه مستمر دارد که میزان پیشرفت این شعار در سیاستگذاری دولت و تحقق آن را رصد و ارزیابی و پایش کند. مجلس همچنین وظیفه دارد با قانونگذاری دقیق در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان ظرفیت‌های لازم را برای حمایت از این شرکت‌ها را فراهم کند که خوشبختانه مجلس یازدهم در سال ۱۴۰۰ یک قانون بسیار قوی را با عنوان جهش تولید دانش‌بنیان و با رأی قاطع نمایندگان تصویب کرد که ظرفیتی بی‌نظیر را در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان شکل خواهد داد که امید است دولت با تدوین آیین‌نامه‌های مرتبط امسال بتواند از این ظرفیت قانونی بهره‌برداری کند.

راستینه بیان کرد: ورود سرمایه‌گذاران خصوصی و نوع حمایت آنان از شرکت‌های دانش‌بنیان و نیز تعیین سهم و نقش دولت در حمایت از این شرکت‌ها در این قانون کاملا‌ً مشخص است. همچنین در قانون یاد شده جهت‌دهی‌های مالیاتی لازم برای حمایت از این شرکت‌ها تصویب شده است و هزینه‌ها جهت توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان به‌عنوان هزینه‌های قابل قبول مالیاتی مصوب شده است. اعطای کمک‌های بلاعوض دولتی برای حمایت از آنان بخش دیگری از قانون مصوب مجلس است.

این نماینده مجلس ادامه داد: در این قانون، ایده‌های خلاقانه با عنوان سرمایه شرکت‌های دانش‌بنیان دیده شده است و براساس این ایده‌ها از سهم تسهیلات دولتی استفاده خواهند کرد. امروز مسئولیت مهم مجلس و دولت این است که با یک هم‌افزایی نقاط خلأ را در چگونگی نقش‌آفرینی شرکت‌های دانش‌بنیان رصد و ارزیابی کنند و قوانین مورد نیاز را برای حمایت از این شرکت‌ها هر چه زودتر رونمایی کنند. دولت نیز باید آیین‌نامه اجرایی برای قانون مصوب مجلس در حوزه جهش دانش‌بنیان را هر چه زودتر تدوین و عملیاتی کند.

راستینه با یادآوری نقش دانشگاه‌ها، تصریح کرد: مراکز دانشگاهی باید تبدیل شدن به نسل سوم دانشگاه‌ها را تسریع بخشند؛ استانداران نیز باید نظام مسائل واحدهای تولیدی استان خود را در ساحت‌های صنعتی، کشاورزی و... احصا کنند و بانک جامع نظام مسائل را به دانشگاه‌ها تحویل دهند. این مراکز علمی با سوق دادن شرکت‌های دانش‌بنیان به سمت تأمین نیازهای واحدهای تولیدی در این راستا باید نقش‌آفرین باشند.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس بیان کرد: امسال با این هدفگذاری که رهبر معظم انقلاب برای ما تعیین کرده‌اند، باید به سمت اصلاح الگوهای تولید در حوزه‌های گوناگون حرکت کنیم و به‌ویژه در حوزه کشاورزی و دامپروری به استقلال دست یابیم و شعار سال سرآغاز تحول و دگرگونی در ساحت‌های گوناگون تولید و اقتصاد کشور باشد.

انتهای پیام
captcha