به گزارش ایکنا از چهارمحالوبختیاری، قرآن کریم بهعنوان آخرین کتاب کتابخانه الهی، منشوری برای هدایت انسان در تمام اعصار و برای همه نسلهاست و چه بهتر که بتوان از تمام ابزار و فرصتهای آموزش و رسانه برای ترویج معالم نورانی این مصحف آسمانی بهره گرفت. مطبوعات و نشریات قرآنی بهویژه نشریات محلی و متناسب با فرهنگ منطقه و ذائقه مخاطبان، یکی از ظرفیتهای مهم مجموعه رسانه در بازنمایی آیات نورانی قرآن کریم و ترویج فرهنگ قرآنی است؛ استان چهارمحالوبختیاری در زمینه انتشار نشریات عمومی و تخصصی قرآنی کارنامه درخشانی ندارد و در حال حاضر هیچ نشریه قرآنی عمومی یا تخصصی در استان منتشر نمیشود.
اواخر تیر ۹۵ نخستین نشریه قرآنی استان با عنوان نشریه قرآنی «شمیم وحی» در دهمین نشست شورای توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی استان رونمایی و آماده توزیع شد. این گاهنامه قرآنی با همکاری شورای توسعه فعالیتهای قرآنی و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و با انتشار مطالبی از چند چهره برجسته دانشگاهی و قرآنی استان تدوین و چاپ شد.
نخستین شماره نشریه قرآنی «شمیم وحی» به قاریان، حافظان و هنرمندان قرآنی اختصاص یافته بود و با موضوعاتی مانند قاریان قرآن کریم، قرآنپژوهان، حافظان قرآن، هنرمندان قرآنی و معرفی مؤسسات قرآنی چهارمحالوبختیاری به صاحبامتیازی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان منتشر شد. براساس اعلام مدیرکل وقت ارشاد استان، مقرر شده بود که شماره بعدی این گاهنامه قرآنی به معرفی برخی دیگر از چهرههای فعال قرآنی استان بپردازد اما عمری کوتاه داشت و حرکتی که به گفته نماینده ولیفقیه در استان در مراسم رونمایی نشریه، «چشماندازهای خوبی را برای ترویج قرآن در استان ترسیم میکرد» به کلی متوقف و خاموش شد.
در خصوص انتشار نشریات تخصصی قرآنی در استان باید یادآور شد که راهاندازی مجله علمی ـ پژوهشی قرآنی از سوی دانشگاه شهرکرد یکی از بندهای اقدامات «سند راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی» استان بود که به گفته مدیر سابق گروه علوم قرآن و حدیث این دانشگاه، توسعه گروه علوم قرآن و حدیث در مقاطع بالاتر شرط اصلی اخذ مجوز نشریه تخصصی قرآنی است و موانع اداری و قانونی نیز بر سر راه قرار دارد و تا زمانی که گروه قرآن و حدیث دانشگاه اجازه بالندگی نمییابد، اجرای طرحهای علمی و پژوهشی از جمله انتشار نشریه تخصصی قرآنی دشوار است. برای بررسی مشکلات و موانع تدوین و انتشار نشریات قرآنی در استان با معاون فرهنگی رسانهای فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان اداره امور قرآنی تبلیغات اسلامی و ارشاد گفتوگو شده است که با هم میخوانیم.
علی امینی، رئیس گروه قرآن و عترت ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، در خصوص دلایل عدم تداوم انتشار نشریه قرآنی شمیم وحی اظهار کرد: چاپ این نشریه از سوی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد و با قول مساعدت مالی برای چاپ به استانها پیشنهاد و شماره نخست آن در استان با همکاری فرهیختگان قرآنی چاپ و توزیع شد؛ هزینه انتشار شماره نخست از محل اعتبارات ادارهکل ارشاد استان اختصاص یافت و به دلیل نبود اعتبار، چاپ شمارههای بعدی این گاهنامه متوقف شد.
وی با ذکر اینکه اگر درخواستی برای اخذ مجوز نشریه قرآنی دریافت کنیم حتماً بررسی و حمایت میشود، ادامه داد: پیش از این یک نشریه قرآنی دیگر نیز با مسئولیت یکی از فعالان قرآنی استان مجوز چاپ را اخذ کرده بود که به دلیل اقدام نشدن برای انتشار منظم آن، این مجوز لغو شد و به تازگی به دنبال درخواست مجدد مدیرمسئول این نشریه، درصدد احیای مجوز نشریه در معاونت مطبوعاتی هستیم.
امینی با تأکید بر اینکه نبود اعتبارات و هزینههای هنگفت را مشکل اصلی عدم انتشار نشریات و مطبوعات قرآنی است، تصریح کرد: از حیث محتوایی مشکلی وجود ندارد و تجربه ما در انتشار یک شماره شمیم وحی نشان داد که اساتید و فعالان قرآنی استان آمادگی کامل را برای همکاری و تولید محتوا دارند. تامین هزینههای تدوین و چاپ نشریات با توجه به گرانی سرسامآور کاغذ و جوهر بسیار دشوار است، بهویژه نشریاتی که باید بهصورت خودگردان و با منابع درآمد محدود مانند انتشار آگهی به فعالیت بپردازند توان تأمین هزینهها را ندارند. لذا انتشار نشریات قرآنی با موانع مالی جدی روبهروست.
سپس حجتالاسلام ابوذر کارگر، سرپرست اداره امور قرآنی ادارهکل تبلیغات اسلامی استان، اظهار کرد: امروزه شاهد گسترش فضای مجازی و تولید محتواهای معارفی و قرآنی هستیم که نیاز مخاطب را تا حدودی مرتفع میکنند، اما هنوز برای افراد بسیاری مطالعه کتاب، روزنامه و نشریه در اولویت است. لذا باید به مطبوعات و نشریات محلی قرآن برای ذائقه علاقهمندان به معارف قرآنی توجه شود.
وی ادامه داد: حتی میتوان با تهیه نشریات مختصر چندبرگی بهصورت هفتهنامه یا ماهنامه با در نظر داشتن جذابیتهای بصری و محتوایی، حرکت مثبتی را در راستای ترویج و تبلیغ معارف قرآن کریم انجام داد. برای این کار ابتدا باید یک گروه ثابت چند نفره را مثلا در یکی از مراکز قرآنی توانمند فعال کرد و اعتبارات حداقلی نیز برای تداوم این کار فراهم باشد؛ با توجه به گرانی کاغذ و هزینههای چاپ، برای تهیه هزینههای یک نشریه مختصر اما شکیل و فاخر با طرح، رنگ، گرافيک مناسب و استفاده از مقالات كوتاه و جذاب و در عين حال پرمحتوا، نیازمند اعتبارات بسیاری هستیم.
کارگر با ذکر اینکه نشریه شمیم وحی با حمایت خوب اساتید قرآنی استان کار فاخری بود، توضیح داد: مقرر شده بود که این نشریه رسمی بهصورت گاهنامه منتشر شود و محتوای غنی و شکل ظاهری و صفحهآرایی شکیل و زیبا داشته باشد که متأسفانه ادامه پیدا نکرد. این اداره آمادگی کامل خود را برای حمایت محتوایی و جلب مشارکت و همراهی اساتید و نخبگان قرآنی استان در تدوین و انتشار نشریات قرآنی اعلام میکند.
سیدحسین نژادحسینی، معاون فرهنگی رسانهای ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، نیز با اشاره به اینکه به جز یک مورد هیچ درخواستی برای اخذ مجوز نشریه قرآنی در استان وجود ندارد، به خبرنگار ایکنا گفت: اگر فعالان یا مؤسسات و مراکز قرآنی متقاضی فعالیت باشند، میتوانند درخواست خود را به اداره ارشاد ارائه دهند و این فعالیتهای فرهنگی بهصورت ویژه پیگیری میشود.
وی با ذکر اینکه وبسایت قرآن و عترت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بهزودی آماده استفاده عموم علاقهمندان است، تصریح کرد: این وبسایت، که مراحل فنی آن طی شده و آماده فعالیت در عرصه اطلاعرسانی است، بهزودی افتتاح میشود؛ تمامی فعالیتها و برنامههای قرآنی استان در این وبسایت قرآنی اطلاعرسانی خواهد شد.
برای ترویج فرهنگ قرآنی در سطح جامعه، ضرورت تدوین و انتشار دستکم یک نشریه قرآنی و اصرار بر تداوم کار تا تبدیل کردن آن به یک نشریه قرآنی پرمخاطب و مردمی در استان بر اهل فن پوشیده نیست؛ نشريات میتوانند با اعجاز قلم و هنر به موضوعات قرآنی بپردازند و مردم را به شیوههای جذاب با آيات آشنا كنند؛ امید که مسئولان فرهنگی و قرآنی و اهالی قرآن و رسانه استان با درک این ضرورت اقدامی کنند.
انتهای پیام