به گزارش ایکنا از چهارمحالوبختیاری، آیین تجلیل و نکوداشت «مرادعلی توکلی»، شاعر پیشکسوت چهارمحال و بختیاری با عنوان «شب مراد» شامگاه گذشته سوم مهرماه به همت ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در فرهنگسرای ارشاد شهرکرد برگزار شد.
پیام احمدی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در این برنامه با گرامیداشت هفته دفاع مقدس و با اشاره به اینکه «مرادعلی توکلی» عمری طولانی را در عرصه شعر و شاعری قلمفرسایی داشته و به جوانان خدمت کرده است، اظهار کرد: تلاش ما این بوده است که بزرگان و مفاخرمان چه آنهایی که دیگر در بین ما نیستند و چه اساتید حاضر را یاد کنیم و قدردان باشیم.
وی ادامه داد: خدا را شاکریم که در ایام اخیر شاهد برپایی مجالس نکوداشت به یاد شاعران و ادیبان و چهرههای فرهنگی استان بودیم و در مهر و آبان نیز این دست محافل ادامه خواهند داشت.
احمدی تصریح کرد: تلاش ما این است که اعتبارت را تا حد ممکن به حوزه فرهنگ و هنر سوق دهیم. در سال ۱۴۰۳ قریب به ۸۰ عنوان برنامه فرهنگی فاخر و بزرگ در استان برگزار شد و برنامههای مفصلی نیز در پیش خواهیم داشت.
مهرپویا صفار، مدرس دانشگاه و پژوهشگر ادبی با اشاره به اینکه در تاریخ ادبیات فارسی شاعرانی هستند که سواد کلاسیک ندارند و در محضر استاد و مکتب و مدرسه نبودند، اظهار کرد: این شاعران تحصیل و سواد مکتب یا به اصطلاح امروز، آکادمیک نداشتند اما از قضا شاعران خوبی هم هستند.
وی با نام بردن از برخی نمونههای شاعرانی که بدون دیدن درس و استاد به مقام شاعری دست یافتند، ادامه داد: «حيدر کولوچ» یکی شاعر عامی که هیچ تحصیل ادبی و دینی ندیده بود در زمان شاه طهماسب صفوی زندگی میکرد و وقتی از او پرسیدند چگونه بدون سواد و تحصیل شعر میگویی بهصورت بداهه سرود: چنان طوطیصفت حیران آن آیینهرویم، که میگویم سخن اما نمیدانم چه میگویم.
صفار بیان کرد: ذات شاعر باعث میشود که به سمت شعر و ادبیات سوق یابد و چه بسیار شاعرانی از این دست که دیوانهای شعری غنی و وزین دارند؛ علاقهمندان ادبیات حتماً «یغمای خشتمال نیشابوری» را میشناسند، شاعری که به دلیل هنرنمایی والا در ساحت شعری در موردش دست به افسانهپردازی زدند و کرامات عجیب و غریب را به او نسبت دادند. مستند جالبی از این شاعر هنرمند در فضای مجازی موجود است که پیشنهاد میکنم مشاهده کنید.
این پژوهشگر ادبی توکلی را یکی از مصادیق این دست شاعران در عصر معاصر دانست و توضیح داد: این شاعر سواد ادبی و دانشگاهی ندارد اما سرشار از جان شاعری است و در این مسیر حقیقتاً کار و تلاش کرده است که نتیجه این زحمت را در آثارش بهخوبی میبینیم.
صفار با تأکید بر اینکه توکلی سیر شاعری را برای کشف فضاهای جدید شعری تمام و کمال طی کرده است، افزود: سیر و سلوک خاص این شاعر از بدو جوانی تا کنون برای تمامی شاعرانی که در فضای فرهنگی و ادبی فعالیت دارند، مشخص است. یکی از بهترین شواهد سیر تغییر این شاعر از بدو فعالیت تا کنون، اسامی و عناوین کتابهای اوست. اولین کتاب او «غم و عشق» نام دارد که کاملاً کلاسیک است کتابهای بعدی او اما با عناوین زیباتر و شاعرانهتر به علاقهمندان ارائه شد که از جمله میتوان از کتابهای «حرف من نیمهتمام است» و «بغضهای ترک خورده» نام برد.
وی ادامه داد: کتابی هم که امشب رونمایی میشود با عنوان «شبهای بیفروغ» یک اسم زیباست؛ همین سیر تغییر و دگردیسی را در اشعار این شاعر از بدو فعالیت تا کنون نیز میتوان مشاهده کرد که معتقدم در شاعران معاصر کمتر میتوان این روند را دید.
صفار در پایان به خوانش برخی قطعات شعری مراد توکلی پرداخت.
یادآور میشود، مرادعلی توکلی زانیانی متولد 1320 و بازنشسته آموزش و پرورش است. از او که سرایش شعر را در جوانی آغاز کرده، تاکنون مجموعههای شعر به نامهای «غم و عشق»، «دیروقتیست که دنبال خود میگردم»، «بغضهای ترک خورده»، «حرف من نیمه تمام است» و «غزل برای تو گفتم» به چاپ رسیده است.
«شبهای بیفروغ» به عنوان ششمین مجموعه این شاعر پیشکسوت در آیین تجلیل و نکوداشت وی، رونمایی شد.
انتهای پیام