به گزارش ایکنا از چهارمحالوبختیاری، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدصادق ابطحی، استاد حوزه علمیه استان اصفهان امروز، ۲۷ شهریورماه در آیین افتتاحیه سال تحصیلی جدید حوزه علمیه چهارمحالوبختیاری که با حضور جمعی از مسئولان و مدیران استان، جامعه روحانیت، اساتید و طلاب حوزه علمیه استان در مدرسه علمیه امامیه شهرکرد برگزار شد با تبریک میلاد سراسر نور حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی(ص) و حضرت امام جعفر صادق(ع) و با اشاره به اینکه «علم و عالمی» در قرآن کریم یکی از بالاترین درجات انسانی شمرده شده است، اظهار کرد: از جمله خداوند در فرازی از آیه ۱۱ سوره مبارکه مجادله فرمود: «يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚ»؛ همچنین نبی مکرم اسلام(ص) میفرمایند که اگر روزی بر من بگذرد و علمی نیاموزم تا مرا به خدا نزدیک کند، آن روز برای من مبارک نیست.
وی با نقل چند حدیث نورانی دیگر از پیامبر(ص) و اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، ادامه داد: علم میراث انبیای الهی است و انسانها در تمام مراحل زندگی نیاز به عالمان دارند و هر چه عالم از مراتب علمی و معنوی بالاتری برخوردار باشد، جایگاه بالاتر و محبوبیت بیشتری مییابد و مردم مراجعه بیشتری به او خواهند داشت. همچنان که مردم از دیرباز احترام زیادی برای عالمان قائل بوده و جایگاه عالم را جایگاه پیامبر و انبیا میدانند. پیامبر(ص) فرمودند: «أقرَبُ النّاسِ مِن دَرَجَةِ النُّبُوَّةِ أهلُ الجِهادِ و أهلُ العِلمِ» یعنی نزدیکترين مردم به درجه پيامبرى، مجاهدان و دانشمندان هستند.
وی با تأکید بر اینکه وزن قلم عالم سنگینتر از دماء شهداست، افزود: وصیتنامه و زندگینامه شهدا نشان میدهد که اکثر قریب به اتفاق آنان اهل مسجد و تحت تعلیم و پرورش عالمان بودند. پیداست که یک اهل علم و عالم دینی میتواند تأثیری عمیق و دامنهدار در جامعه مخاطب خود و لایههای مختلف مردم ایجاد کند.
استاد حوزه علمیه استان اصفهان با بیان اینکه طلاب جوان بهترین فرصت را برای پیمودن در مسیر علم و دانش دارند، تصریح کرد: انسان در جوانی میتواند به والاترین درجات دست یابد و در پیری دشوار است که بتواند به این مقام برسد. امروز همه امکانات و شرایط برای تحصیل طلاب در حوزه علمیه فراهم است، اساتید آماده هستند، حجرهها و امکانات تغذیه و ... مهیاست و زمینه برای کسب علم کاملاً وجود دارد و طلاب باید همت کنند.
ابطحی با تأکید بر اینکه همه علومی که در حوزه میآموزیم مقدمات یادگیری علوم انبیای الهی است، توضیح داد: ادبیات، منطق، اصول و ... ابزاری برای بیان فقه آل محمد(ص) است و انسان در این مسیر باید قدم بگذارد. طلبگی سربازی امام زمان(عج) و این لباس، لباس نوکری حضرت است و باید دقت کرد که ما برای این مسیر انتخاب شدیم.
وی با تأکید بر اینکه امروز طلبگی و ورود به حوزه و زندگی با شهریه طلبگی یک جهاد است، افزود: طلبهای که در محضر امام زمان(عج) زانو میزند و با نان طلبگی امور خود را میگذراند با فقر و نداری دست و پنجه نرم میکند. در حدیثی نورانی از پیامبر(ص) داریم که فرمود «مَن طَلَبَ العِلمَ تَكَفَّلَ اللّه ُ لَهُ بِرِزقِهِ» یعنی هر كه دانش بجويد، خداوند روزى او را به عهده گيرد. بنابراین خدای عالم نمیگذارد که سرباز امام زمان(عج) گرسنه بماند.
ابطحی با اشاره به اینکه طلاب حوزه علمیه باید برخی بایستهها را مراقبت کند، توضیح داد: بایستههای اخلاقی یکی از موارد است که طلبه باید خودسازی کند زیرا اولین پایه طلبگی خودسازی است تا بتواند بر مردم اثر بگذارد؛ طلبه باید در اموری مثل معنویت، نماز اول وقت، نافله شب، اخلاص در عمل، انس با قرآن، ایمان، امید، زیست و رعایت شئونات طلبگی، احترام به والدین، رعایت ادب، استفاده از فرصت جوانی و ... باید با دیگران متفاوت باشد.
این استاد حوزه علمیه به برخی بایستههای علمی طلاب نیز اشاره و اظهار کرد: اهتمام به مطالعه و پیشمطالعه و نیز مباحثه بعد از درس، تقویت بنیه علمی و قانع نبودن به سواد کنونی، مسلح شدن به علم برای توانایی در پاسخگویی به همه شبهات و سؤالات مردم، تسلط بر مبانی فقهی و شرعی از جمله این بایستههاست.
ابطحی با تأکید بر اینکه آگاهی سیاسی و اجتماعی یکی از بایستههای اجتماعی طلاب حوزه علمیه است، توضیح داد: طلبه نمیتواند در قبال سیاست بیتفاوت باشد همانطور که مقام معظم رهبری تعابیری همچون «مسجد سکولار»، «حوزه سکولار» یا «هیئت سکولار» را رد میکنند. همه این تشکیلات خاصه روحانیت باید بهدور از جناحبندی یا جنجالهای جناحی به آگاهی سیاسی مجهز باشد.
وی بیان کرد: در این استان ۸۴ طلبه و روحانی در دفاع مقدس به درجه رفیع شهادت نائل شدند و ما مفتخریم که بالاترین احساس وظیفه و بالاترین آمار شهدا را در جنگ تحمیلی و به نسبت جمعیت، حوزههای علمیه در کشور داشتند. اگر این شهدا نرفته بودند امروز مسجدی برپا نبود و به تعبیر قرآن کریم، «وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا» (حج/۴۰).
ابطحی تبلیغ را مهمترین بایسته حوزوی طلاب عنوان و اظهار کرد: باید به اندازهای که یاد گرفتیم به مردم بهویژه نسل جوان بگوییم؛ خیلی وقتها میتوانیم با رفتارمان دعوتکننده مردم به دین باشیم و حقایق دین را به مردم برسانیم.
وی با یادآوری اینکه امروز دین مورد هجمه گسترده دشمنان است، گفت: علما به تعبیر امام صادق(ع) که فرمودند «عُلَماءُ شيعَتِنا مُرابِطونَ»، مرزبان عقاید و اعتقادات مردمند و باید ایمان مردم را از هجمههای مختلف از جمله آسیبهای فضای مجازی و شبهات و انحرافات حفظ کنند.
ابطحی در پایان گفت: داشتن سخنان عالمانه و متقن و محکم، مبارزه با خرافات، دلسوزی به مردم و دست کم نگرفتن پایگاه مسجد، مناعت طبع، تحمل طعنهها در جامعه و قدر دانستن لباس طلبگی از دیگر بایستههای طلاب است.
انتهای پیام