به گزارش ایکنا از چهارمحال و بختیاری و به نقل از روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری، همزمان با هفته فرهنگی بروجن، شاعران و ادبدوستان چهارمحال و بختیاری شامگاه ۲۳ خردادماه در محفلی ادبی با عنوان «شب شعر گویشی حیدرآقا طالبپور» در فرهنگسرای این شهر گرد هم آمدند و علاوه بر شعرخوانی و گرامیداشت یاد این استاد، از پوستر نخستین جایزه شعر و ادبیات گویشی با نام او رونمایی کردند.
پیام احمدی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در این محفل ادبی اظهار کرد: بخشی از غنای زبانی مناطق مختلف به ادبیات بومی و محلی آن باز میگردد و در زمانهای که این بخش از فرهنگ اقوام با بیمهری و یا فراموشی مواجه شده است، بازگشت به آن و به نمایش در آوردن زیباییهای آن میتواند باعث تقویت هویت جامعه شده و برای مصون نگهداشتن آن در برابر فرهنگ مهاجم راهگشا باشد
احمدی افزود: چهارمحال و بختیاری رنگینکمانی از اقوام و فرهنگهای مختلفی است که قرنهای متمادی با حفظ هویت بومی و ملی در کنار یکدیگر همزیستی داشته و بزرگانی را نیز به عرصه فرهنگ، هنر و ادب کشور معرفی کردهاند.
وی از حیدرعلی طالب پور، ملازلفعلی کرانی و داراب افسر بختیاری به عنوان چهرههای شعر گویشی و بومی محلی در چهارمحال و بختیاری نام برد و تصریح کرد: آنان از جمله بزرگانی هستند که در حفظ هویت و ادبیات بومی و محلی مناطق خود با ظرافت و هنرمندی چیره دستانه کوشیدهاند.
احمدی با بیان اینکه توجه به این ظرفیتها در حوزه مفاخر و ادبیات غنی محلی بخشی از وظیفه جمعی و به صورت ویژه از اولویتهای کاری مجموعه فرهنگ و ارشاد اسلامی است، یادآور شد: درون مایه و اساس اشعار حیدرعلی طالب پور بروجنی با تخلص حَیدِر آقا به قدری است که با وجود آنکه سالها از درگذشت وی سپری میشود اما همچنان اشعار او ورد زبان مردم بوده و به عنوان مَثَل به کار میرود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: با توجه به ظرفیت شخصیتی حیدرآقا به عنوان یکی از مفاخر استانی و به دلیل اهمیت و جایگاه ادبیات بومی و محلی، امسال برای نخستین بار جایزه شعر و ادبیات بومی محلی با نام این استاد فقید در چهارمحال و بختیاری و در قالب قرارگاه فرهنگی و هنری شهید آوینی طرحریزی شده است.
احمدی گستره این جایزه را در مرحله نخست، استانی بیان کرد و گفت: امید است پس از تثبیت این رویداد ادبی در حوزه منطقهای بتوان آن را در منظومه رویدادهای ملی نیز به ثبت رساند.
وی با بیان اینکه فراخوان این جایزه ادبی و جزئیات آن بهزودی منتشر خواهد شد، افزود: همراهی و مشارکت مدیریت شهری بروجن در اجرای ویژهبرنامه جایزه ادبی حیدرآقا را قابلتقدیر است و این نوع از همکاریها، مسیر توانمندسازی و تثبیت این اقدام فرهنگی برای تبدیل آن به یک جایزه فرا استانی و ملی را هموارتر میکند.
محمدرضا بنائیان، عضو شورای علمی و هیئت داوران نخستین جایزه شعر و ادبیات شعر گویشی حیدرآقا نیز در این محفل ادبی گفت: بر اساس برنامهریزیهای اولیه بناست این رویداد ادبی و فرهنگی 19 مهر امسال همزمان با سالگرد وفات این شاعر گرانقدر برگزار شود.
بنائیان افزود: امید میرود با ایجاد دبیرخانه دائمی این جایزه ادبی شرایط برای گسترش آن به شیوهای مطلوب به پیش برود و زمینهای مناسب برای پاسداشت گویشها و لهجهها و زنده نگهداشتن واژگان کهن، انواع مثلها و اصطلاحات و تعابیر خاص اقوام شکل گیرد.
وی با یادآوری آنکه بسیاری از بزرگان ادبی کشور همچون باباطاهر دارای پیش نام «بابا» هستند، تصریح کرد: این در حالی است که از رودکی به نام پدر شعر پارسی، از نیما یوشیج با نام پدر شعر نو و از حیدرعلی طالب پور به عنوان پدر شعر گویشی یاد میشود.
این استاد دانشگاه و مدرس انجمنهای ادبی در ادامه به پیشینه شعر بومی و محلی در ادبیات فارسی اشاره کرد و گفت: نمونه استفاده از الفاظ و واژگان محلی و بومی در اشعار شاعران پارسیگو بسیار است و شاعری همچون مولانا بهواسطه آنکه شعرش را برای مخاطب عام سروده است از جمله افرادی است که بیشترین بهره را از این کلمات به خود اختصاص میدهد.
بنائیان غزلی از حافظ شیرازی با مطلع «سَبَتْ سَلْمیٰ بِصُدْغَیها فُؤادی / و رُوحی کُلَّ یَومٍ لی یُنادی» را برای شرکتکنندگان در شب شعر گویشی حیدرآقا خواند و افزود: حافظ در این شعر زبان عربی و محلی شیرازی را به زیبایی در هم آمیخته است.
وی از ملا صادق رجب اصفهانی هم به عنوان یکی دیگر از شاعران گویشی نام برد و ادامه داد: در این میان، بزرگانی چون داراب افسر بختیاری، ملا زلفعلی کرانی و حیدرعلی طالب پور نیز در چهارمحال و بختیاری به سرودن شعر گویشی پرداختهاند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ملا زلفعلی کرانی حدیث کسا را به زبان محلی سروده است که شایسته است اثر او تصحیح و بازنشر شود، تصریح کرد: آنچه میتوان از حیدرآقا به زبان آورد تلاش او در آفرینش منظومههای زیبا، اشعار عرفانی، حماسی و تمثیلهای بسیار و کنایههای بدیع است.
وی تدوین جایزه ادبی با نام این شاعر گویشی را در حفظ آنچه به عنوان آداب و فرهنگ بومی مناطق باقیمانده است، اثرگذار خواند.
گفتنی است، در شب شعر گویشی حیدرآقا در فرهنگسرای بروجن، تعدادی از شاعران همچون احمدرضا سلیمانی، یاسین سیفی، یوسف برزویی، ایرج طاهری، محمدجواد خردمند،، همایون علیدوستی و ابوالقاسم کاویانی به شعرخوانی پرداختند و استاد ملکمحمد مسعودی بروجنی خواننده و چهره ماندگار موسیقی کشور و دارای نشان درجه یک هنری نیز در بخشی از این رویداد، اجرای برنامه داشت.
استاد علی ناصری بروجنی از دیگر چهرههای موسیقی چهارمحال و بختیاری نیز با همراهی احمدرضا جعفرپور، امین فخامتیان و سید کاظم موسوی بخشی از اجرای موسیقی در محفل شعر گویشی حیدرآقا را بر عهده گرفت.
مهراب باسوری و رحیم عدنانی نیز بخشهایی از موسیقی ترکی و لری بختیاری را برای شرکتکنندگان در این محفل ادبی اجرا کردند.
اهدای کتابت شعری از شاعر فقید حیدرعلی طالب پور توسط مرتضی منصوری از استادان خوشنویسی به استاد ملک محمد مسعودی نیز از دیگر بخشهای این محفل ادبی به شمار میرود.
مرحوم حیدرعلی طالب پور با نام هنری «حیدر آقا» از شاعران و غزلسرایان معاصر چهارمحال و بختیاری است که به سال 1309 در بروجن دیده به جهان گشود و در عمر 83 سالهاش، آثاری قابلتوجه در حوزه شعر بهویژه شعر گویشی از خود برجای گذاشت.
وی با سرودن اشعار به لهجه و گویش بروجنی و متداول کردن این لهجه در اشعار فارسی به عنوان یکی از زیرشاخههای گویش رایج فلات مرکزی ایران، جایگاه ویژهای را در حوزه ادبیات فولکلور به خود اختصاص داد.
«قله نشین قاف» و «فالگوش» مجموعه اشعار به چاپ رسیده از حیدرعلی طالب پور بروجنی است که بخشی از تواناییهای وی در تسلط بر اصول زیربنایی ادبیات فاخر ایرانی را نشان میدهد.
حیدر آقا در 19 مهر 1392 به دلیل کهولت سن دارفانی را وداع گفت و در زادگاهش آرام گرفت.
انتهای پیام