نماز «واعدنا» یا نماز ذیالحجه از جمله نمازهای مستحبی است که خواندن آن در دهه اول ماه ذیالحجه توصیه شده و ثواب فراوان دارد.
نماز ذیالحجه را در ۱۰ شب اول این ماه و مابین نماز مغرب و عشاء میخوانند.
این نماز متشکل از ۲ رکعت بوده و مانند نماز صبح خوانده میشود با این تفاوت که در هر رکعت پس از خواندن سوره حمد، و توحید، آیه ۱۴۲ از سوره الأعراف «وَ واعَدْنا مُوسی ثَلاثینَ لَیْلَهً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ میقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعینَ لَیْلَهً وَ قالَ مُوسی لِأَخیهِ هارُونَ اخْلُفْنی فی قَوْمی وَ أَصْلِحْ وَ لا تَتَّبِعْ سَبیلَ الْمُفْسِدین» تلاوت میشود. کسانی که این آیه را حفظ نیستند میتوانند از روی قرآن و یا یادداشت بخوانند.
نماز «و واعدنا» که به نماز دهه اول ذیالحجه معروف است بنابر احادیث و روایات صحیح و معتبر، دارای ثواب بسیاری بوده و کسی که آنرا به جای آورد در ثواب همه حاجیان شریک میشود. بنا بر حدیث نقل شده از امام باقر(ع) به کسی که این نماز را بخواند ثواب اعمال حج داده خواهد شد.
ذیالحجه دو عید بزرگ مسلمانان جهان یعنی عید قربان و غدیر را در خود دارد و فصل تشرف حجاج به حج تمتع است. بهعلاوه، این ماه آخرین ماه از سال قمری نیز است.
خداوند در آیه ۲۸ سوره حج فرموده است: «لِیَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَیَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِی أَیَّامٍ مَعْلُومَاتٍ عَلَى مَا رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِیمَهِ الْأَنْعَامِ فَکُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِیرَ»: تا شاهد منافع گوناگون خویش (در این برنامه حیات بخش(یعنی مراسم حج)) باشند، و در ایام معینی نام خدا را، بر چهار پایانی که به آنان داده است، (به هنگام قربانیکردن) ببرند؛ پس از گوشت آنها بخورید و بینوای فقیر را نیز اطعام نمایید.
طبق تفاسیر بزرگان و عالمان دینی، منظور از ایام معلومات در این آیه، دهه اول ماه ذیالحجه است که خداوند امر کرده تا او را بسیار یاد کنند. علاوه بر این، پیامبر گرامی اسلام(ص) در حدیثی میفرمایند که اعمال نیک و عبادت خداوند در هیچ یک از ایام بهقدر دهه اول این ماه فضیلت ندارد.
انتهای پیام