کد خبر: 3896257
تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۵
به مناسبت دهم رمضان؛

بارقه‌هایی از اخلاق قرآنی در سیره و شخصیت خدیجه(س)

با سیری در سیره و شخصیت خدیجه(س)، بارقه‌هایی از اخلاق و سجایای قرآنی در شخصیت این بانوی بزرگوار می‌درخشد که می‌تواند الگوی بانوان مؤمن امروزی باشد.

به گزارش ایکنا از چهارمحال‌وبختیاری، همواره در کنار هر مرد بزرگ از یک زن بزرگ نیز یاد می‌شود. حضرت خدیجه(س) نیز با وجود مبارکش با ایثار، عطوفت، مهربانی و عشق، حامی رسول‌الله(ص) بود و با انفاق مال خود در راه تحکیم اسلام، موانع و مشکلات را از راه مسلمانان کنار زد.

با سیری در سیره و شخصیت خدیجه(س)، بارقه‌هایی از اخلاق و سجایای قرآنی در شخصیت این بانوی بزرگوار می‌درخشد که می‌تواند الگوی بانوان مومن امروزی باشد. در ادامه به برخی صفات برجسته در سیره ایشان اشاره می‌شود.

عفت و پاکدامنی

بر اساس آیه شریفه «مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً» سوره مبارکه نحل، لازمه رسیدن به حیات طیبه اعمال صالح، عفاف و پاکدامنی است که این ویژگی‌ها در شخصیت حضرت خدیجه(س) بارز است.

عفت و پاکدامنی این بانو در عصر جاهلیت ایشان را به الگویی برای سایر بانوان تبدیل کرد و به لقب «طاهره» مشهور شد. خدیجه(س) با وجود برخورداری از مال و مکنت فراوان، با دلی مملو از عشق به خداوند در عفت و پاکدامنی زندگی می‌کرد.

ازدواج معنوی

به مصداق آیه ۳۵ سوره مبارکه مائده «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ»، ازدواج حضرت خدیجه(س) با پیامبر اسلام(ص) یک وسیله معنوی بود تا با آن، به رسول خدا به عنوان ریسمان الهی پیوند یابد.

خدیجه(س) با شناخت و آگاهی از منش و رفتار پیامبر(ص) ایشان را به همسری برگزید و ثمره این ازدواج الهی تولد کوثر قرآن، حضرت فاطمه زهرا(س) بود که جهان از برکت وجود او و فرزندانش عطرآگین است.

اسلام و ایمان

پیامبر در ابتدای سوره مبارکه مدثر، مأموریت یافت تا مردم را به دین اسلام دعوت کند «قُمْ فَأَنْذِرْ». آن حضرت این رسالت را از خانه خودشان آغاز کردند که امام علی(ع) و حضرت خدیجه(س) نخستین ایمان‌آورندگان به مکتب پیامبر خدا بودند.

اعمال صالح و ایمان قلبی خدیجه(س) به خدا و پیامبرش نشان از قلبی پاک و با بصیرت دارد تا جایی که بلافاصله پس از بعثت پیامبر و مطرح شدن وحی الهی، با اطمینان قلبی کامل اسلام آورد و نام خود را به عنوان نخستین زن مسلمان تاریخ ثبت کرد.

اقامه نماز

باشکوه‌ترین جلوه تعبد حضرت خدیجه(س)، اقامه نماز بود که همواره به همراه امیرمومنان(ع) و صحابه ایشان در کنار کعبه به نماز می‌ایستاد و به مصداق آیه «الَّذِینَ إِنْ مَکنَّاهُمْ فِی الأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ»، نماز را نخستین وظیفه خود می‌دانست.

هجرت

حضرت خدیجه(س) جلوه عملی آیه ۲۰ سوره توبه است که خداوند می‌فرماید: «الَّذِينَ آمَنُوا وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ أَعْظَمُ دَرَجَةً عِنْدَ اللَّهِ ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْفَائِزُونَ». زمانی که پیامبر(ص) به دنبال محاصره اجتماعی و اقتصادی کفار قریش به همراه بنی‌هاشم عازم شعب ابی‌طالب شدند، این بانوی بزرگوار با حمایت گسترده از پیامبر(ص) و برای گسترش اسلام و افزایش تعداد مسلمانان، تمام اموال و دارایی خود را هزینه کرد.

همراهی ایشان با پیامبر(ص) و صحابه و کمک و فداکاری صادقانه، نشانگر ایمان قلبی به خداوند است و مصداقی عینی از زنان مجاهد فی سبیل الله به شمار می‌رود.

شکیبایی و ثبات قدم

اسلام آوردن حضرت خدیجه(س) و وفاداری نسبت به آن حضرت مایه دلگرمی پیامبر(ص) بود به ویژه اینکه آن بانوی بزرگوار با تاسی از آیه ۲۰۰ سوره مبارکه آل‌عمران «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ»، در برابر عداوت و دشمنی مشرکان صبر و استقامت پیشه می‌کرد و همین صبر و مقاومت سبب ثبات‌قدم پیامبر(ص) در هدایت و دعوت مردم به توحید می‌شد.

همراهی خدیجه(س) با رسول خدا مشکلات و زخم‌زبان‌ها و رنج‌های اجتماعی فراوانی برای آن بانو به دنبال داشت اما ایشان با شکیبایی بی‌نظیر حتی لحظه‌ای در ایمان به خدا و پیامبرش شک و تردید به خود راه نداد.

انفاق و بخشش

بی‌شک در تاریخ اسلام، یکی از مصادیق عملی آیه ۲۶۵ سوره مبارکه بقره «وَمَثَلُ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ وَتَثْبِيتًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ»، حضرت خدیجه(س) است که در بخشش و انفاق ایشان در راه اسلام تجلی می‌یابد.

این بانوی بزرگوار تمام ثروتش را خالصانه برای گسترش و توسعه اسلام در اختیار پیامبر(ص) قرار داد و این اقدام ایشان بسیار کارگشا بود.

جهاد مالی خدیجه(س) و انفاق و بخشش ایشان در صدر اسلام نقشی حیاتی و تعیین‌کننده در گرایش مردم به اسلام و افزایش تعداد مسلمانان داشت. همین نقش‌آفرینی‌ها در نشر و توسعه اسلام باعث شد تا ایشان از سوی پیامبر(ص) به عنوان یکی از چهار بانوی نمونه که جایگاهشان در بهشت برین است، معرفی شوند.

انتهای پیام
captcha