مسجد در آموزههای اسلامی بهعنوان پایگاه مهم عبادی و اجتماعی مسلمانان معرفی شده و از چنان جایگاه والایی برخوردار است که در قرآن کریم در مورد سازندگان و آبادکنندگان این مکان مقدس نیز توصیههایی را در آیه ۱۸ از سوره توبه میخوانیم که تأکید دارد «مساجد خدا را تنها كسانى بايد آباد كنند كه به خدا و روز قيامت ايمان دارند و نماز را به پا داشته و زكات مىپردازند و جز از خدا نمىترسند.» تاریخ مساجد در اسلام حاکی از آن است که در کنار عمران و آبادانی مسجد، توجه به کارکرد عبادی و اجتماعی آن نیز بسیار حائز اهمیت بوده و باید مورد توجه متولیان و فعالان مسجد باشد.
۳۱ مردادماه، روز جهانی مسجد بهانهای شد تا در گفتوگویی با امام جماعت مسجد فاطمه زهرا(س) محله میرآباد شهرکرد که بهعنوان یکی از مساجد آباد و پررونق استان شناخته میشود، کارکردهای مسجد و نقش امام جماعت را در آبادکردن این مکان مقدس مرور کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین حسن صمدزاده، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه چهارمحالوبختیاری در گفتوگو با ایکنا با اشاره به ویژگیهای مسجد آباد و پررونق بر طبق آموزههای قرآنی و روایی، اظهار کرد: مسجد علاوه بر آنکه محل نماز و عبادت مؤمنان است، خاستگاه شکلگیری و اجرای کارهای فرهنگی مختلف و نیز پایگاه مهم اجتماعی و سیاسی جامعه اسلامی نیز بهشمار میرود و محل آمد و رفت دائمی مردم برای حل مشکلات باید باشد.
امام جماعت مسجد فاطمه زهرا(س) شهرکرد با استناد به حدیثی نبوی که فرمودند «المؤمن فی المسجد کالسمک فی الماء»، ادامه داد: بر طبق این حدیث درسآموز، حضور مؤمن در مسجد مانند حضور ماهی در آب، ضروری و حیاتی بوده و همانطور که ماهی تنها در آب میتواند حیات داشته باشد و رشد یابد، انسانها نیز تنها در مسجد بهعنوان یک پایگاه تربیتی مهم به رشد و تعالی و کمال میرسند. اینجاست که جذب حداکثری جامعه به مسجد و تربیت نیروهای مسجدی و اهل مسجد موضوعیت پیدا میکند.
صمدزاده با استناد به حدیث نورانی امام حسن مجتبی(ع) که فرمودند «مَنْ أَدامَ الاْخْتِلافَ إِلَى الْمَسْجِدِ أَصابَ إِحْدى ثَمان: آیةً مُحْکَمَةً وَ أَخًا مُسْتَفادًا وَ عِلْمًا مُسْتَطْرَفًا وَ رَحْمَةً مُنْتَظِرَةً وَ کَلِمَةً تَدُلُّهُ عَلَى الهُدى أَوْ تَرُدُّهُ عَنْ رَدًى وَ تَرْکَ الذُّنُوبِ حَیاءً أَوْ خَشْیةً»، بیان کرد: ایشان هشت فضیلت و ثمره مهم حضور در مسجد را تبیین میکنند و میفرمایند که حضور در مسجد نشانهاى محکم و استوار، دوستى قابل استفاده، علمی کمیاب، رحمتى مورد انتظار، سخنى که به راه راستش کشد، یا سخنى که او را از پستى برهاند، ترک گناهان به خاطر شرم از خدا و ترک گناهان به خاطر خوف از خداوند است.
این مدرس حوزه علمیه با بیان اینکه متولیان مسجد برای آباد کردن خانه خدا باید با هم متحد شده و برنامهریزی داشته باشند، افزود: در این راستا، امام جماعت میتواند نقش محوری را ایفا کند و بهعلاوه با مسجدیها بهویژه نوجوانان و جوانان ارتباط خوبی بگیرد. امام جماعت باید برای هر نمازگزاری که به مسجد میآید برنامه داشته باشد و مشکلی را از مشکلات آنان رفع کند. برای نمونه کسی که درگیر یک مشکل حقوقی است یا نیاز به مشاوره یا کمک مالی و ... دارد باید بتواند در مسجد مشکل خود را مطرح و حتیالامکان رفع کند یا لااقل مشورت بگیرد.
صمدزاده تأکید کرد: مسجد آباد محلی است که با تدبیر و همت متولیان بهویژه امام جماعت برای همه اقشار و سنین مردم برنامه دارد و در حیطههای آموزشی، تربیتی، مشاوره، کمک به نیازمندان مالی و ... محل رجوع عموم مردم است.
امام جماعت مسجد فاطمه زهرا(س) میرآباد در خصوص مهمترین برنامههای این مسجد برای عموم مردم این محله، توضیح داد: به همت پایگاه بسیج مسجد، حلقههای صالحین در شبهای یکشنبه و دوشنبه برگزار میشود و حدود ۵۰ جوان در این ۲ شب در جلسات حضور پیدا میکنند.
صمدزاده ادامه داد: در کنار برپایی نمازهای جماعت، برنامههای متنوع فرهنگی و تبیینی هر شب در مسجد برگزار میشود که با حضور اساتید حوزه و دانشگاه توانسته است مخاطبان ثابت پرشماری را جذب کند. برگزاری مراسم معنوی دعای کمیل، برپایی کرسی تلاوت قرآن، بیان احکام و مسائل فقهی، بیان مسائل روز اجتماعی از جمله مهمترین برنامههایی هستند که در طول هفته برگزار میشود.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه چهارمحالوبختیاری با تأکید بر اینکه مسجد آباد نوجوانان و جوانان را باید پای کار بیاورد، گفت: یکی از ویژگیهای مسجد آباد این است که همه کارها با راهبری و نظارت امام جماعت به دست نوجوانان و جوانان برنامهریزی و اجرا شود زیرا مسجد محل تربیت نیروهای مؤمن و کارآمد است و مقام معظم رهبری نیز تأکید دارند «حضور جوانان و روحیههای بسیجی باید محیط مسجد را زنده و پرنشاط و آیندهپو و لبریز از امید سازد.»
صمدزاده برگزاری یادواره شهدای شهرستان شهرکرد در هر ماه به ابتکار و همت نوجوانان و جوانان مسجد فاطمه زهرا(س) را یادآور شد و بیان کرد: در این برنامه خانوادههای معظم هر شهیدی که محفل به یادش برپاست دعوت و خصوصیات شهید تبیین میشود؛ همچنین به دست جوانان تمثالی از شهید در قالب دیجیتال تهیه و به این خانوادهها اهدا میشود. تعیین شهید یادواره ماه بعد بهصورت قرعهکشی از دیگر بخشهای این محفل معنوی است که باعث انس بیشتر نوجوانان و جوانان با فرهنگ ایثار و شهادت میشود.
امام جماعت مسجد فاطمه زهرا(س) میرآباد شهرکرد حضور پرشور و نشاط نوجوانان و جوانان در باشگاه ورزشی مسجد را باعث جذب بیشتر آنان به برنامههای عبادی و فرهنگی این مکان مقدس دانست و تصریح کرد: هر کار بنایی و تعمیر بخشهای مختلف مسجد نیز به همت این جوانان علاقهمند و جهادی انجام میگیرد که مسجد را از خودشان میدانند. یعنی ضمن اینکه از حیث عمرانی و خدماتی به مسجد رسیدگی میکنند، پای کار برنامههای مختلف دینی و فرهنگی آن نیز هستند و از حضور در مسجد و همکاری و همراهی با دوستان خود لذت وافر میبرند.
صمدزاده در پاسخ به این پرسش که چگونه باید دامنه مخاطبان مسجد را گسترش داد، تأکید کرد: مردم برای آمدن به مسجد حرفی ندارند و جوانان استقبال میکنند، مشکل اینجاست که متولیان مسجد برنامهای برایشان ندارند که جا دارد ارکان مسجد با همدلی و همکاری برنامهریزی و مردم را جذب کنند.
وی با تصریح اینکه مسجد فاطمه زهرا(س) به فضل الهی همیشه فعال و پررونق بوده است، اضافه کرد: این مکان مقدس هر شب بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ نمازگزار دارد که بخش زیادی از آنان، از قشر نوجوان و جوان هستند. البته این میزان استقبال باز هم جای کار بیشتر دارد که این هدفگذاری باید با برنامهریزی قویتری جذب حداکثری اتفاق بیفتد.
صمدزاده ارتباط نزدیک امام جماعت با اهالی محله را در جذب آنان به مسجد تأثیرگذار دانست و توضیح داد: مردم باید به این باور برسند که امام جماعت، امین و دلسوز آنان بوده و مسجد یک مأمن و پناهگاه برای یافتن آرامش است؛ این باور اگر اشاعه یابد، مردم خودبخود به سمت مساجد روانه میشوند.
امام جماعت مسجد فاطمه زهرا(س) شهرکرد تأکید کرد: هدف و کارکرد اصلی مسجد، عبادت و ارتباط مردم با خداوند است. بااینحال مسجد یک پایگاه مطمئن برای حل مسائل و مشکلات محله نیز بهشمار میرود که مردم مراجعه و مطالبات خود را مطرح کنند و پاسخ خود را از مسئولان که در مسجد حضور مییابند، بگیرند.
صمدزاده ادامه داد: امام جماعت مسجد باید با ارتباط خوبی که با مسئولان برقرار میکند آنها را به مسجد دعوت کند تا پاسخگوی مشکلات و مطالبات مردم در حوزههای مختلف باشند. در دو سه سال اخیر این مهم در مسجد فاطمه زهرا(س) اتفاق افتاد و مسئولان بارها در این مکان مقدس به رفع مسائل و موضوعات مردم پرداختند که البته این اقدام نیازمند اطلاعرسانی گسترده و برنامهریزی مداوم است تا مردم هم با مشاهده ثمرات کار، استقبال کنند.
وی در پایان گفت: بهنظرم نبود برنامه مهمترین عامل نبود رونق در برخی مساجد است که جا دارد افراد باسلیقه، خوشفکر و جهادی در مساجد گرد هم آیند و برای آباد کردن این مکان مقدس با هم برنامهریزی و کار کنند. اگر این اتفاق بیفتد یقین بدانید مردم هم پای کار میآیند و علاوه بر حضور در مسجد، از هیچ کمکی برای رونق و عمران و آبادانی مسجد در حیطههایرنرمافزاری و سختافزاری دریغ نخواهند کرد.
انتهای پیام