کد خبر: 4222009
تاریخ انتشار : ۲۹ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۴
ایکنا گزارش می‌دهد

دوره‌های تخصصی آموزش قرآن با هم‌افزایی مسئولان به ثمر می‌نشیند

جمع‌بندی گفت‌وگوها با متولیان و شرکت‌کنندگان دومین دوره تخصصی روخوانی و روانخوانی قرآن حاکی از استقبال خوب جامعه از دوره‌های آموزشی است و قاطبه این افراد خواهان برپایی مجدد و مکرر این دوره‌های تخصصی و کاربردی در رشته‌های مختلف قرآنی برای ارتقای سطح بودند و تأکید داشتند که این مهم با هم‌افزایی نهادهای فرهنگی و قرآنی محقق می‌شود.

اختتامیه دوره تخصصی آموزش روخوانی و روانخوانی

طی ۲ هفته گذشته، آستان مقدس امامزادگان حلیمه و حکیمه خاتون(س) شهرکرد میزبان جمعی از بانوان از نقاط دور و نزدیک چهارمحال‌وبختیاری در دومین دوره تخصصی تربیت مربی روخوانی و روانخوانی قرآن کریم بود. این دوره تخصصی به همت مؤسسه قرآن و عترت(ع) الرحمن شهرکرد و با دعوت از سیدحسن طالبی تربتی، مدرس و مؤلف مجموعه آموزش قرآن شش جلدی «گنجینه نور» و با مشارکت چند نهاد فرهنگی و قرآنی از جمله ادارات کل اوقاف و امور خیریه استان، فرهنگ و ارشاد اسلامی، تبلیغات اسلامی و آموزش‌ و پرورش، با مساعدت و یاری مرکز افق امامزادگان حلیمه و حکیمه خاتون شهرکرد برپا بود.

این دوره آموزشی تخصصی مانند دوره قبلی با استقبال خوب و حضور بیش از ۱۲۰ نفر از بانوان استان بار دیگر این نکته را یادآور شد که مردم جامعه تشنه فراگیری قرآن هستند و از دوره‌های آموزشی کاربردی که بتواند به آنها در بهره‌مندی بیشتر از مصحف شریف کمک کند، استقبال می‌کنند. همچنین همت و اهتمام والای مدیر مؤسسه قرآنی الرحمن شهرکرد در برپایی این دوره می‌تواند الگو و نقشه راه سایر مؤسسات و مراکز قرآنی استان باشد که این دست رویدادهای قرآنی را در برنامه‌ها و فعالیت‌های خود پیش‌بینی کنند. 

اختتامیه دومین دوره تخصصی آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن کریم ۲۷ خردادماه با حضور بانوان قرآن‌آموز در این مکان مقدس برپا شد و دست‌اندرکاران این دوره آموزشی با دعوت از مسئولان نهادهای فرهنگی و قرآنی برای حضور در برنامه اختتامیه، تلاش داشتند تا پیام این جمعیت مشتاق را به گوش مسئولان برسانند تا از برگزاری این دست دوره‌ها در استان حمایت و پشتیبانی بیشتری داشته باشند. این برنامه با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابوالحسن فاطمی، امام‌ جمعه موقت شهرکرد، شهرام خواجوی، مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری چهارمحال‌وبختیاری، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن امیری، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان، رسول غلامی، معاون فرهنگی اداره‌کل ورزش و جوانان استان، مدیران امور قرآنی ادارت کل اوقاف و امور خیریه و فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، کارشناسان قرآنی سپاه، اداره‌کل تبلیغات اسلامی و اداره‌کل آموزش و پرورش و ... برگزار شد.

ایکنای چهارمحال‌وبختیاری برای آشنایی بیشتر مخاطبان با روند برگزاری دوره تخصصی تربیت مربی روخوانی و روانخوانی قرآن کریم گفت‌وگوهایی را با مدیر مؤسسه قرآنی الرحمن، قرآن‌آموزان و استاد این دوره داشته است.


بیشتر بخوانید: 


آموزش‌های تخصصی؛ نیاز ضروری مربیان قرآن 

سیدحسن طالبی تربتی، مدرس، نویسنده و پژوهشگر در حوزه آموزش قرآن کریم در گفت‌وگو با ایکنا با اشاره به اینکه دوره‌های تربیت مربی روخوانی و روانخوانی قرآن با دعوت مؤسسات و نهادهای قرآنی مردمی و دولتی و نیز مراکز حوزه علمیه از سراسر کشور به مربیان قرآن ارائه می‌شود، اظهار کرد: باید بگویم که بالای ۹۰ درصد این قرآن‌آموزان تجوید نمی‌دانستند و در این ۲ هفته علاوه بر تسلط بر تدریس روخوانی و روانخوانی، مباحث تجوید را نیز به‌خوبی یاد گرفتند.

وی ادامه داد: بنده به‌صورت قاطع می‌گویم که این قرآن‌آموزان در طی دوره فشرده ۲ هفته‌ای حجم بالایی از مطالب تجویدی را که شاید ۲ سال وقت می‌برد، به‌صورت عمقی و دقیق آموختند و تمرین و تکرار کردند.

طالبی تربتی تصریح کرد: استقبال پررنگ و حضور پرشور بانوان در دوره تخصصی آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن را امروز مشاهده کردید و این افراد پس از طی آزمون‌های پایانی که طی یکی دو روز آینده برگزار می‌شود و کسب نمرات حدنصاب، توانایی تدریس روخوانی و روانخوانی را دارند.

این مدرس قرآن بیان کرد: در کنار آموزش شیوه‌های تدریس روخوانی و روانخوانی، بسیاری از ایرادات و اشکالات مربیان حاضر رفع و سبب ارتقا می‌شود؛ همچنین تدریس تجوید به‌صورت جامع و کاربردی ارائه شده تا افراد هم خوب بفهمند، هم بتوانند در حین تلاوت رعایت کنند و هم بتوانند آن‌را در کلاس‌های خود به قرآن‌آموزان درس دهند.

طالبی تربتی در پایان گفت: رفع اشکالات صوت و لحن، شیوه کلاس‌داری، برخورد و رفتار با قرآن‌آموزان و والدین از دیگر بایسته‌هایی هستند که به مربیان قرآنی در این دوره دو هفته‌ای آموزش داده شد.

جامعه تشنه قرآن‌آموزی است

روح‌انگیز بهرامی، مدیر مؤسسه قرآنی الرحمن شهرکرد در گفت‌وگو با ایکنا بیان کرد: باتوجه به استقبال بانوان در دوره اول در سال ۱۴۰۱ و درخواست‌های فراوان مبنی بر برگزاری مجدد دوره تخصصی آموزش روخوانی و روانخوانی، تصمیم گرفتیم بار دیگر این دوره را با دعوت از استاد برگزار کنیم. با اینحال هنوز درخواست‌های زیادی برای برگزاری مجدد دوره به دست ما می‌رسد که حاکی از اشتیاق درونی آحاد جامعه نسبت به فراگیری قرآن است.

وی با تأکید بر اینکه ۱۲۰ بانوی شرکت‌کننده در دومین دوره تخصصی آموزش روخوانی و روانخوانی از شهرها و روستاهای دور و نزدیک استان شرکت داشتند، افزود: این افراد رنج راه را پذیرفتند و طی ۲ هفته هر روز به شهرکرد آمدند تا بدون تأخیر یا غیبت، در این دوره شرکت کنند.

بهرامی بیان کرد: این بانوان که همگی جوان و پویا و علاقه‌مند به قرآن هستند با وجود مشغله فراوان زندگی، خود به این دوره آمدند و در همه کلاس‌ها حاضر شدند پیداست که جامعه ظرفیت کارهای قرآنی را دارد و مردم اگر کار خوب را ببینند حتماً استفاده می‌کنند. 

مسئولان حمایت کنند

وی با تأکید بر اینکه تلاش شد تا مراسم اختتامیه این دوره با حضور مسئولان برگزار شود، توضیح داد: مسئولان نهادهای فرهنگی و قرآنی این جمعیت قرآن‌آموزان را دیدند و از متولیان امر می‌خواهم که پیام این جمعیت مشتاق فراگیری قرآن را دریافت کنند و برای حمایت از این دست دوره‌ها همکاری و پشتیبانی را با فعالان قرآنی داشته باشند. 

این بانوی فعال قرآنی با بیان اینکه مؤسسات و خانه‌های قرآن در جای‌جای استان به امر آموزش مشغول هستند، افزود: با اینحال برپایی دوره‌های تخصصی با دعوت از اساتید ملی یک ضرورت است تا قرآن‌آموزان بتوانند به‌صورت عمیق و تخصصی مباحث را یاد بگیرند و تسلط پیدا کنند. 

بهرامی ادامه داد: متأسفانه باید بگویم گاه اشکالاتی را در روخوانی و روانخوانی مربیان قرآن مشاهده می‌کنیم که ممکن است محل آسیب باشد و بنابراین جا دارد مربیان مؤسسات و خانه‌های قرآن، طرح صالحین، جلسات خانگی، معلمان آموزش‌ و پرورش و ... در دوره‌های توانمندسازی شرکت و مدام دانسته‌های خود را به‌روزرسانی کنند. این مهم در سایه نظارت و ارزیابی مسئولان امر و حمایت و پشتیبانی آنها محقق خواهد شد زیرا بنده یا دیگری به‌عنوان مدیران مؤسسه قرآنی مردم‌نهاد توانایی محدودی را در برپایی این دست برنامه‌ها داریم و اگر حمایتی صورت نگیرد نمی‌توانیم اهداف را محقق کنیم.

وی تصریح کرد: در استان در زمینه مربیان رشته‌های مختلف قرآنی به‌ویژه روخوانی و روانخوانی و تجوید با کمبود نیرو مواجه هستیم و مربیان موجود نمی‌توانند جوابگوی تقاضاها باشند بنابراین برگزاری دوره‌های تربیت مربی حقیقتاً موضوعیت دارد که جا دارد با دعوت از اساتید ممتاز و برگزاری دوره‌های تخصصی در زمینه تربیت مربی فعال‌تر باشیم. 

مدیر مؤسسه قرآنی الرحمن شهرکرد بیان کرد: بنده در مقام یک فعال قرآنی مردمی خودم را در قبال این اشتیاق وافر بانوان برای یادگیری قرآن مسئول می‌دانم و امیدوارم مسئولان امر نیز حس مسئولیت داشته باشند و برای برپایی نظیر این دوره‌های تخصصی در استان با یکدیگر هم‌افزا شوند. اگر استاد باسواد و توانمند به استان دعوت شود یقین بدانید که همه استقبال می‌کنند. 

بهرامی تأکید کرد: در مراسم اختتامیه مسئولان آمدند و قول‌هایی نیز مبنی بر همکاری داشتند که امیدواریم این پشتیبانی و حمایت را بیش از پیش ببینیم تا بتوانیم این دوره‌ها را به‌صورت ادامه‌دار برگزار کنیم.

وی در پایان گفت: اگر شرایط مهیا شود در نظر داریم قبولی‌های هر دو دوره آموزش تخصصی روخوانی و روانخوانی قرآن در یک دوره پیشرفته نیز شرکت کنند که امیدوارم توان اجرای این برنامه را داشته باشم. 

ضعف در روخوانی قرآن زیبنده جامعه اسلامی نیست

خانم رحیمی، یکی از بانوان خانه‌دار شرکت‌کننده در این دوره با اشاره به اینکه از ۲ سال قبل تجوید را فرا می‌گیرد، اظهار کرد: با اینحال وقتی به این کلاس آمدم متوجه شدم که چیزی از تجوید نمی‌دانم و در این ۲ هفته مطالب جدید بسیاری را یاد گرفتم.

وی ادامه داد: درخواست بنده این است که این دوره آموزشی محدود نباشد بلکه استمرار یابد تا بتوانیم مطالب بیشتری را نه فقط در تجوید بلکه سایر مباحث قرآنی یاد بگیریم. 

رحیمی تصریح کرد: ضعف در روخوانی و روانخوانی قرآن کریم زیبنده جامعه اسلامی نیست و امروز این ضعف را نه فقط در بین نوجوانان و جوانان بلکه در افراد تحصیلکرده نیز مشاهده می‌کنیم که جای تأسف دارد؛ برپایی مستمر این دوره‌های تخصصی برای اقشار مختلف می‌تواند این ضعف را تا حدودی رفع کند.

توانمندسازی مربیان قرآن 

خانم سلطانیان که سال‌هاست به امر تدریس قرآن مشغول است، بیان کرد: خوشحالم که در طی این ۲ هفته بر این خوان نعمتی که در این مکان مقدس گسترده شده بود حاضر شدم و مطالب کاربردی و مهمی را یاد گرفتم تا به قرآن‌آموزانم منتقل کنم. 

وی ادامه داد: بنده در این مدت با کتاب‌های استاد طالبی تربتی آشنا شدم و به‌نظرم مباحث آموزشی به‌صورت منسجم و جامع در این کتاب‌ها با زبانی ساده، قابل فهم و روان بیان شده است که قرآن‌آموزان به راحتی با کمک این کتاب‌ها با مباحث روخوانی و روانخوانی و تجوید آشنا می‌شوند. 

سلطانیان تصریح کرد: بنده در دوره‌های آموزشی فراوانی شرکت داشتم و مدارک فراوانی دارم اما با شرکت در این دوره سؤالات و ابهاماتی که سال‌ها در ذهن داشتم پاسخ داده شد و از امروز با دانش و تسلط بیشتری می‌توانم به امر تدریس بپردازم که جای قدردانی دارد. 

این بانوی قرآنی در پایان با ابراز امیدواری برای تداوم این دوره تخصصی، گفت: با کتاب‌هایی که قبلاً تجوید را تدریس می‌کردم این مباحث به درستی به قرآن‌آموزان منتقل نمی‌شد و چه بسا ریزش داشتیم اما تصور می‌کنم با مطالبی که در این ۲ هفته آموختم و نیز با کمک کتاب‌های استاد بتوانم کلاس‌های جذابی را برای قرآن‌آموزانم برگزار کنم. 

خدیجه نادری 
انتهای پیام
captcha