۴ دستور که از عاشورا به یادگار ماند
کد خبر: 4076731
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۲
همنوا با کاروان کربلا/ ۷

۴ دستور که از عاشورا به یادگار ماند

دبیر کانون‌های خدمت رضوی در چهارمحال‌وبختیاری با اشاره به اینکه نسخه چهاردستوری را در این ایام از حضرت اباعبدالله(ع) به یادگار می‌بریم، گفت: حضرت در شب عاشورا برای انجام چهار برنامه یعنی تلاوت کتاب خدا، نماز، دعا و استغفار از دشمن مهلت گرفتند.

عاشورای حسینی

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدابراهیم حجت‌پناه، دبیر کانون‌های خدمت رضوی چهارمحال‌وبختیاری در گفت‌وگو با ایکنا با اشاره به اینکه مهم‌ترین خاصیت محرم آن است که نگاه ما را از دنیا متوجه آخرت می‌کند، اظهار کرد: زمانی که انسان تنها روی دنیا و زندگی دنیوی سرمایه‌گذاری کند، با از دست دادن آن تمام اهداف و آمالش از میان می‌رود حال آنکه سرمایه‌گذاری بر روی آخرت‌ آنچنان بی‌نهایت است که حتی با از دست دادن دنیا، آرامش انسان خدشه‌دار نمی‌شود.

وی با ذکر اینکه تنها نعمت دنیایی برای انسان‌ها نعمت آرامش است، ادامه داد: به تصریح آیه چهار سوره فتح، هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدَادُوا إِيمَانًا مَعَ إِيمَانِهِمْ، آرامش ارمغان ایمان مؤمنان است و تا ایمان در دل نباشد آرامش حاصل نمی‌شود چرا که مؤمن توجه و گرایش به آخرت دارد که زوال‌ناپذیر است و فانی نمی‌شود.

اهل‌بیت(ع)؛ اعتباربخش دنیا

حجت‌پناه بیان کرد: دنیا نیاز به اعتبار دارد و اهل‌بیت(ع) به دنیای ما اعتبار بخشیدند لذا در زیارت جامعه کبیره خطاب به آنان می‌گوییم و تکرار می‌کنیم که «بِأبى أنْتُمْ وَ اُمّى وَ نَفْسى وَ أهْلى وَ مالى». در قوانین دنیایی داریم که اگر پولی بدون پشتوانه و منبع مالی جمع شود نقدینگی را افزایش داده و سبب ایجاد تورم می‌شود، تجملات و ظواهر دنیایی نیز به همین ترتیب سبب تورم زندگی می‌شود، چنین حیاتی دست و پاگیر است و آرامش را از انسان سلب می‌کند چرا که بر محور دنیای نقد و بدون پشتوانه قرار دارد.

این کارشناس مذهبی در استان با تأکید بر اینکه اهل‌بیت(ع) عامل توجه دادن ما به آخرت هستند، گفت: اوج این توجه و التفات در ایام محرم اتفاق می‌افتد، در این روزها با هم مرور می‌کنیم که امام حسین(ع) در صحرای کربلا وقتی مصیبت علی‌اصغر بر ایشان وارد می‌شود، بی‌درنگ می‌فرمایند: «هَوَّنَ عَلَىَّ ما نَزَلَ بي أَنَّهُ بِعَيْنِ اللّهِ»، اين مصيبت بر من آسان است، چرا كه در محضر خداست.

حجت‌پناه تصریح کرد: وقتی در محفل عزای اباعبدالله(ع) اشک می‌ریزیم و گریه می‌کنیم، روحمان به آسمان پر می‌کشد و به اوج می‌رسد؛ انسان هم با نماز به اوج می‌رود و هم با روضه اباعبدالله(ع) به معراج می‌رود و معنویت را درک می‌کند و وقتی از این جایگاه والا به امور پوچ دنیوی که مشغول آن است می‌نگرد، پی به بی‌ارزش بودن آن می‌برد و توجهش به آخرت جلب می‌شود.

اشک و روضه انسان‌ساز

وی مکتب اهل‌بیت(ع) و اشک و روضه‌ در محضر آنان را انسان‌ساز دانست و بیان کرد: این روضه‌ها انسان‌هایی را تربیت می‌کنند که چشم از دنیا بردارند و توجهشان به آخرت معطوف شود و در دنیا به اعتبار آخرت زندگی کنند. پاکمردانی که به توصیف آیه ۳۷ سوره سوره مبارکه نور، هیچ کسب و تجارت آنان را از یاد خدا و به پا داشتن نماز و دادن زکات غافل نگرداند و از روزی که دل و دیده‌ها در آن روز حیران و مضطرب است، ترسان و هراسانند.

حجت‌پناه با اشاره به وقایع شب عاشورای حسینی و ماجرای مهلت گرفتن امام حسین(ع) از دشمن، تصریح کرد: حضرت برای انجام چهار کار یعنی تلاوت کتاب خدا، نماز، دعا و استغفار آن شب را از دشمن مهلت گرفتند و قطعاً اگر برنامه‌ای کامل‌تر و جامع‌تر از این برنامه‌ وجود داشت، آن حضرت در آن ساعات پایانی عمر مبارکشان آن برنامه را انتخاب می‌کردند.

این حافظ کل قرآن کریم با توجه دادن به برنامه امام حسین(ع) در واپسین شب عمرشان برای تلاوت قرآن کریم‌، گفت: چقدر خوب است که ما نیز به تأسی از ایشان به قرآن توجه داشته باشیم، اگر امت پیامبر(ص) توجه واقعی به این کتاب آسمانی داشت و اگر فریب قرآنی که بر سر نیزه رفت را نمی‌خورد، در قائله کربلا نیز مسحور سکه‌های عبیدالله بن زیاد نمی‌شد. اگر امت بصیرت داشت یک روز کتاب قرآن و روزی دیگر قاری واقعی قرآن و قرآن ناطق را بر سر نیزه بالا نمی‌برد. همان سر مبارکی که وقتی بالای نیزه رفت سوره مبارکه کهف را تلاوت می‌کرد که أَمْ حَسِبْتَ أَنَّ أَصْحَابَ الْكَهْفِ وَالرَّقِيمِ كَانُوا مِنْ آيَاتِنَا عَجَبًا (کهف/۹).

ارزش تلاوت قرآن کریم

حجت‌پناه ادامه داد: تلاوت قرآن آنچنان ارزشی دارد که سر بریده اباعبدالله(ع) اگر حتی بنا باشد ضربات چوب خیزران را تحمل کند، باز ارزشمند است. در بیان ارزش قرآن همین بس که اگر درست تلاوت و عمل می‌شد هیچگاه سر امام معصوم(ع) بر سر نیزه نمی‌رفت؛ قرآن در کربلا تلاوت و عملیاتی می‌شود، کربلا نمایشگاه کامل و جامع و شریف قرآن کریم است که قاریان و حاملان و عاملان قرآن از حبیب بن مظاهر گرفته تا حضرت علی‌اکبر(ع) که قرآن ناطق بود، در رکاب امام(ع) جنگیدند و شهید شدند.

وی تأکید کرد: همانطور که امام علی(ع) پس از ضربت خوردن در وصیت‌نامه خودشان در مورد قرآن کریم سفارش فرمودند که اللَّهَ اللَّهَ فِي الْقُرْآنِ لَا يَسْبِقُكُمْ بِالْعَمَلِ بِهِ غَيْرُكُمْ، فرزندشان امام حسین(ع) در شب آخر حیات خودشان به این وصیت عمل کردند و مهلت خواستند تا قرآن را تلاوت کنند و از آیات نورانی و انرژی‌بخش قرآن روحیه کسب کردند.

حجت‌پناه با اشاره به حدیثی از امام حسین(ع) که فرمودند کتابُ اللّهِ عزوجل عَلی أربَعَةِ أشیاءَ: عَلَی العِبارَةِ، وَ الإِشارَةِ، وَ اللَّطائِفِ، وَ الحَقائِقِ؛ فَالعِبارَةُ لِلعَوامِّ، وَ الإِشارَةُ لِلخَواصِّ، وَ اللَّطائِفُ لِلأَولِیاءِ، وَ الحَقائِقُ لِلأَنبِیاءِ علیهم السلام، بیان کرد: قرآن کریم بر طبق این حدیث شریف، بر چهار قسم و گونه یعنی عبارت، اشارت، لطائف و حقایق است که عبارت برای عوام، اشارت برای خواص، لطایف برای اولیا و حقایق برای انبیا و ائمه(ع) است.

شرط بهره‌مندی از اشارات و لطایف عاشورا

وی افزود: همانطور که قرآن عبارت، اشارت، لطایف و حقایق دارد، کربلا نیز که قرآن مجسم است از این چهار عامل تشکیل شده است و هر یک از آنان مخاطبان خود را دارند. باطن و حقیقت کربلا را امام زمان(عج) می‌بینند و می‌خوانند و همچنان که در زیارت ناحیه مقدسه می‌فرمایند هر صبح و شام در مصیبت شهادت حضرت امام حسین(ع) به جای اشک خون گریه می‌کنند. امید است ما نیز با اشک‌هایمان برای این مصیبت عظمی‌، از عوام بودن به خواص بودن و به درجه ولی خدا نائل شویم تا بتوانیم هر چه بیشتر از اشارات و لطایف کربلا بهره‌مند گردیم.

حجت‌‌پناه در بیان اهمیت نماز و با تأکید بر اینکه عزاداران اباعبدالله(ع) اهل نماز هستند، تصریح کرد: چه خوب است که در این روز عاشورا که امام حسین(ع) برنامه خودشان را معطوف بر نماز کردند، عهد ببندیم که نماز را اول وقت بخوانیم. نماز فرق‌گذارنده میان حق و باطل و فاصله‌بخش میان ایمان و کفر است‌، نماز سکوی پرتاب انسان به سوی معراج است.

وی به اهمیت استغفار به‌عنوان یکی دیگر از برنامه‌های امام حسین(ع) در شب عاشورا اشاره کرد و توضیح داد: به تصریح آیه وَيَا قَوْمِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا وَيَزِدْكُمْ قُوَّةً إِلَىٰ قُوَّتِكُمْ وَلَا تَتَوَلَّوْا مُجْرِمِينَ (هود/۵۲)، استغفار سبب نزول رحمت‌های الهی و قدرت و قوت‌بخشی می‌شود، آثار استغفار اباعبدالله(ع) در آن شب را می‌توان در روز عاشورا مشاهده کرد که حضرت در مقتل مانند شیر به سپاه دشمن حمله می‌کردند و سپاهیان دشمن مانند ملخ پراکنده می‌شدند.

حجت‌پناه با استناد به آیه ۷۷ سوره مبارکه فرقان و تأکید بر اهمیت دعا، بیان کرد: ما اگر دعا به درگاه الهی نداشته باشیم هیچ نداریم، بنده‌ای که اهل اتصال به خداوند نیست شایسته هیچ توجهی از سوی خداوند نیست.

این کارشناس مذهبی در استان با تأکید بر اینکه برنامه چهار قسمتی اباعبدالله(ع) می‌تواند نقشه راه ما عزاداران در زندگی باشد، بیان کرد: این نسخه چهاردستوری را در این ایام از حضرت اباعبدالله(ع) به یادگار ببریم و به‌ویژه قرآن کریم را در لحظه لحظه زندگی خود جای دهیم و از تلفن همراه گرفته تا ضبط خودرو و فضای خانه معطر به عطر تلاوت قرآن باشند. به توصبه قرآن چه خوب است که هر چقدر می‌توانیم و میسر است از این کلام الهی جرعه جرعه بنوشیم و از فیض و نور آن بهره‌مند شویم.

انتهای پیام
captcha