دایرة‌المعارفی اسلامی که نیازمند توجه بیشتر است
کد خبر: 3953433
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۵:۱۷

دایرة‌المعارفی اسلامی که نیازمند توجه بیشتر است

یک استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه دعاهای صحیفه سجادیه یک دایرة‌المعارف اسلامی است، گفت: لازم است این کتاب، همچون دیگر کتب مورد توجه افراد جامعه قرار گیرد.

«صحیفه سجادیه» کتابی است که از امام سجاد(ع) برای ما به یادگار مانده است، این کتاب دارای چنان اهمیتی است که به «انجیل اهل‌بیت»، «زبور آل‌محمد»، «خواهر قرآن» و «صحیفه كامله» لقب گرفته است.

کتاب صحیفه سجادیه مشتمل بر 54 دعا و مناجات با مضامین فراوان و متنوعی چون اصول اعتقادی، فضیلت‌های اخلاقی، سنت‌های الهی، شرافت‌های انسانی، مسائل روانشناختی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و... است، از آنجا که در صحیفه سجادیه برای مسائل گوناگون و نیازهای مختلف انسان، دعا آمده است، به آن صحیفه کامله گفته می‌شود.

کتاب صحیفه سجادیه پس از قرآن کریم و نهج‌البلاغه در نزد شیعیان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، اما متأسفانه در میان ما شیعیان مظلوم و غریب مانده است و آن‌چنان که باید از آن بهره گرفته نمی‌شود.

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین محمدرضا نورمحمدی، استاد حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با ایکنا از چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: ائمه اطهار(ع) با توجه به مسئولیت سنگینی که بر عهده داشتند، موظف بودند مردم را با قرآن کریم و سنت پیامبر(ص) آشنا کنند، که با توجه به اقتضائات و شرایط زمان، هر کدام از آن‌ها نقش خود را ایفا کردند.

وی افزود: صحیفه سجادیه حاصل تلاش مهم امام سجاد(ع) است که توانست به وسیله آن به هدف خود برسد و اخلاق جامعه را تغییر داده و مسیر جامعه را به اسلام بازگرداند.

این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: در شرایطی دعاهای صحیفه سجادیه از قلب امام سجاد(ع) صادر شد که حاکمان آن زمان، تمام ارتباطات را از آن حضرت گرفته بودند، تنها راه باقی مانده برای امام این بود که با گریه، نهضت عاشورا و پیام پدرشان امام حسین(ع) را به گوش مردم برسانند.

نورمحمدی گفت: حضرت آدم، حضرت یعقوب، فاطمه زهرا(س) و امام سجاد(ع) جزو چهار گریه‌کننده‌ جهان اسلام و ادیان آسمانی بودند.

استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه دعاهای صحیفه سجادیه یک دایرة‌المعارف اسلامی است، تصریح کرد: با توجه به اینکه تمام درها برای این امام بزرگوار بسته شده بود، بنابراین با زبان و قالب دعا، معارف اسلامی را برای مردم بازگو می‌کردند.

وی با اشاره به دعای ۲۰ صحیفه سجادیه که دعای مکارم‌الاخلاق نامیده شده است، بیان کرد: دعای مکارم‌الاخلاق مکتب و مدرسه‌ای است که برای ساخت یک جامعه و شخصیت متعالی انسان‌ها ضروری به نظر می‌رسد و با تأمل در این مهم می‌توان به ساختار یک جامعه درست و مطلوب دست یافت.

نورمحمدی ادامه داد: این دعا به تنهایی یک دایرة‌المعارف است که رابطه انسان با خدا، رابطه انسان با خود و دیگران را بیان می‌کند، از طرفی یکی از شرایط دعا این است و بدانیم چه می‌خواهیم و چگونه آن را بیان می‌کنیم که شرایط و لوازم دعا در صحیفه سجادیه آمده است.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه صحیفه سجادیه به نام زبور آل‌محمد معرفی شده است، یادآور شد: زبور کتابی نصیحت‌آمیز در قالب دعا و مناجات از حضرت داود است.

وی با بیان اینکه شرایط استجابت دعا در صحیفه سجادیه بیان شده است، افزود: در یکی از بندهای دعای ۲۰ این کتاب آمده است، ای انسان‌ها هر چه می‌خواهید از محمد و آل او طلب کنید، زیرا راه نجات توجه به مسیر محمد و آل اوست، بنابراین باید به صورت عمقی به صحیفه سجادیه توجه کرد.

جامعه‌ساز بودن صحیفه سجادیه

نورمحمدی یادآور شد: اولین و مهم‌ترین دلیلی که باید به صحیفه سجادیه توجه کنیم، آن را بخوانیم، تدبر کنیم، ترویج کنیم و در تحقق آن بکوشیم، این است که صحیفه سجادیه «جامعه‌ساز» است و اخلاق و معنویت جامعه را که اصلی‌ترین رکن تمدن اسلامی است را بتوان تقویت کرد تا از انحراف و انحطاط جلوگیری شود.

وی خاطرنشان کرد: برای اینکه جایگاه صحیفه سجادیه را در تمدن‌سازی اسلامی درک کنیم باید به فضای فکری و فرهنگی عصر امام سجاد (ع) توجه شود، زیرا دوران زندگانی و امامت امام سجاد (ع) یک از دوران‌های حساس تاریخ اسلام محسوب می‌شود.

انتهای پیام
captcha