چند توصیه به والدین برای تربیت قرآنی فرزندان
کد خبر: 3902283
تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۶:۵۵
به بهانه روز جهانی والدین؛

چند توصیه به والدین برای تربیت قرآنی فرزندان

قاری ممتاز و مربی قرآن کریم در چهارمحال‌وبختیاری گفت: امروزه روش‌های تربیتی به دلیل پیچیده شدن شرایط و ارتباطات، امری بسیار دشوار است لذا می‌طلبد که والدین با مطالعه و مشاوره، با روش‌های صحیح تربیتی از طریق منابع موثر و کارآمد آشنا شوند و از حیث اطلاعات و فناوری‌های روز بسیار جلوتر از فرزندان باشند.

نجمه ربیعی‌، قاری ممتاز و مربی قرآن کریم در چهارمحال‌وبختیاری در گفت‌وگو با ایکنا از چهارمحال‌وبختیاری، با اشاره به مطالعه والدین به عنوان مهم‌ترین عامل کسب دانش و مهارت در تربیت قرآنی فرزندان، اظهار کرد: شیوه‌های تربیتی فرزندان در بسیاری از خانواده‌ها سینه به سینه و نسل به نسل انتقال یافته است، یعنی والدین شیوه‌های تربیتی پدر و مادرشان را بر روی فرزندان پیاده می‌کنند بی‌آنکه بدانند آیا این روش‌های تربیتی منطبق بر اقتضائات زمان هست یا با آن‌ها تناقض دارد.

وی با تاکید بر اینکه تربیت فرزندان امری تخصصی است، افزود: امروزه روش‌های تربیتی به دلیل پیچیده شدن شرایط و ارتباطات، امری بسیار دشوار است لذا می‌طلبد که والدین با مطالعه و مشاوره، با روش‌های صحیح تربیتی از طریق منابع موثر و کارآمد آشنا شوند و از حیث اطلاعات و فناوری‌های روز بسیار جلوتر از فرزندان باشند.

ربیعی ضرورت آموزش روش‌های کلی تربیتی را در نظام آموزشی به‌ویژه آموزش عالی یادآور شد و گفت: می‌طلبد که تمهیدی اندیشیده شود تا دختران و پسران در دانشگاه‌ها یا حوزه‌های علمیه و موسسات آموزشی و فرهنگی، با روش‌های صحیح تربیتی فرزندان آشنا شوند و محتواهای مفید برگرفته از آموزه‌های قرآنی و روایی در اختیار آنان قرار گیرد.

این فعال قرآنی استان نقش رسانه‌ها را نیز مهم ارزیابی و بیان کرد: البته برنامه‌هایی در صدا و سیما در خصوص تربیت قرآنی و دینی فرزندان برای آموزش والدین پخش می‌شود اما مشاهده می‌کنیم که بسیاری از والدین هنوز بر اهمیت این موضوع واقف نیستند و باید آگاهی آنان ارتقا یابد.

ربیعی تاکید کرد: امروزه متأسفانه شاهد گرایش خانواده و جامعه به سمت فرهنگ غربی هستیم و هستند خانواده‌هایی که آموزه‌های ایرانی و اسلامی را به کلی رد و آن‌را با فرهنگ غربی جایگزین می‌کنند.

وی با بیان اینکه روانشناسی و روش‌های تربیتی غربی مدرن در بسیاری از موارد وامدار آموزه‌های دینی هستند، افزود: مثلا تاکید روش‌های تربیتی غربی مبنی بر اینکه کودک تا سن ۷ سالگی باید در خانواده پادشاهی کند و یا تاکید بر آموزش غیر مستقیم کودکان، قرن‌ها پیش در این حدیث نبوی مورد تاکید واقع شده است: «فرزند، هفت سال مولی، هفت سال بنده و هفت سال وزیر است. پس اگر در سال بیست و یکم روحیات او مورد رضایت تو بود، شکر خدا کن، و الا واگذار، که در پیشگاه خدا معذوری».

قاری ممتاز استان بازی والدین با کودک را نمونه دیگری از تاکیدات روانشناسی مدرن کودک خواند و گفت: در سیره پیامبر(ص) و ائمه معصومین(ع) نیز به بازی والدین با کودکان بسیار تاکید شده است. همچنان که رسول خدا(ص) در بازی کودکان شرکت می‌کرد و با آنان همبازی می‌شد، از ايشان نقل شده كه فرمودند: «مَن کانَ عِندَهُ صَبِیٌ فَلیَتَصابَ لَه، هر کس کودکی داشته باشد باید با او مانند خودش رفتار کند».

وی کلافگی و خستگی والدین برای بدرفتاری با کودک را توجیه مناسبی ندانست و تاکید کرد: نباید مانع شیطنت و بازی کودکان شد. می‌توان از سیره نبوی برای پی بردن به ارزش فرزند بهره برد، ایشان به کودکان سلام می‌کردند و در مورد گریه کودکان فرمودند: «گریه کودک تا یک سال، شهادت و صلوات و دعا برای والدین است».

لزوم به‌کارگیری روش‌های تربیتی دینی

ربیعی با بیان اینکه روش‌های تربیتی فرزندان باید رنگ و بوی دینی داشته باشد، بیان کرد: اشاعه تربیت دینی در جامعه مذهبی کار ساده‌ای است اما برای کسانی که با مذهب و دین کمتر دمخور هستند می‌توان به‌صورت غیر مستقیم این آموزه‌ها را ارائه داد تا تربیت در جامعه رنگ و بوی دینی داشته باشد.

مربی قرآن کریم در استان با اشاره به اینکه تربیت دینی فرزندان با آنچه با نام تعصب و افراط منسوب به دین نامیده می‌شود منافات دارد، تصریح کرد: مثلا خانواده‌هایی را سراغ دارم که فرزند را پیش از سن تکلیف وادار به خواندن نماز یا رعایت حجاب وادار می‌کنند حال آنکه این تحکم و سخت‌گیری اشتباه است و نتیجه معکوس دارد.

ربیعی بیان کرد: از حیث مادی نیز باید تعادل را حفظ کرد و همه چیز را سهل و ساده در اختیار کودک قرار نداد، در عین حال باید از سخت‌گیری و خفقان در قبال کودک خودداری کرد.

این مربی قرآن در استان با بیان تجربه‌های خود در زمینه والدین موفق در امر تربیت قرآنی فرزندان، گفت: خانواده‌ای را سراغ داشتم که پدر و مادر باوجود مشغله‌های شغلی، اهمیت ویژه‌ای به آموزش قرآن به دو دخترشان قائل بودند و از انتخاب مؤسسه و مربی قرآن برای فرزندانشان تا آموزش قرآن در خانه و همراهی با فرزندان در حفظ قرآن کریم لحظه‌ای از تلاش باز نایستادند و خوشبختانه فرزندانشان در زمینه حفظ قرآن توفیقات خوبی کسب کردند.

ربیعی اضافه کرد: مادر دیگری را سراغ دارم که از هر تلاشی برای قرآنی بار آوردن فرزندش باز نماند، در بدو آموزش، فرزندش رغبت چندانی برای یادگیری نداشت اما این مادر برای الگودهی و تشویق فرزندش در کلاس‌های حفظ به همراه فرزندش شرکت کرد و خوشبختانه این اقدام سبب تشویق فرزند وی به حفظ قرآن کریم شد.

انتهای پیام
captcha